Tina Nordströms julrecept – för dig som vill ha fisk på julbordet
Tina Nordströms saffransgravad lax
6-8 portioner
• 1 ½ kg laxfilé med skinn
• 1 knippe dillstjälkar, finhackade
• ½ dl havssalt
• 2 msk rapsolja
• Saft och rivet skal från 1 apelsin
• 3 msk vodka
Kryddblanding:
• 1 dl strösocker
• 2 msk vitpepparkorn
• 1 msk hel anis
• 2 msk fänkålsfrön
• ½ g saffran
Gör så här:
1. Kryddblandningen: Stöt alla ingredienser i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Blanda ner dill och salt i kryddblandningen.
2. Gnid in laxen med rapsolja, apelsinsaft och -skal och vodka. Jobba in kryddblandningen.
3. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse. Förslut och låt stå i kylen i 36 timmar. Vänd påsen 3-4 gånger under tiden.
4. Ta ut och häll av spadet. Skär laxen i tunna skivor.
Tina Nordströms koriander- och ingefärsgravad torskrygg
4-6 portioner
• 1 ½ kg torskrygg med skinn
• 2 msk rapsolja
Kryddblandning:
• 1 tumstor bit färsk ingefära
• Rivet skal och saft från 2 lime
• 1 dl strösocker
• 2 msk hela sechuanpepparkorn
• 1 msk korianderfrön
• 1 knippe mynta, 30 g
• 1 knippe koriander, 30 g
• ½ dl havssalt
Gör så här:
1. Börja med kryddblandningen: Skala och finhacka ingefäran. Stöt alla kryddor och örter utom ingefära och havssalt i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Rör ner ingefära, limesaft och -skal och havssalt och blanda.
2. Gnid in fisken först med olja. Jobba in kryddblandningen.
3. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse. Förslut och låt stå i kylen i 36 timmar. Vänd påsen 3-4 gånger under tiden.
4. Ta ut, häll av spadet. Skär torsken i tunna skivor.
Fler julrecept från Tina:
4 matiga sallader – perfekt som tillbehör på julbordet
Julens godaste köttbullar – med smak av ingefära
Recept och bilder ur Tinas kök av Tina Nordström. Foto: Lennart Weibull