Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tina Nordströms julrecept – sallader och gröna tillbehör

Tina Nordströms ljuvliga julrecept. Här är fyra sallader som passar utmärkt till julbuffén.

Alla sallader ger 4 portioner

Rödkålsslaw med russin och valnötter

400 g rödkål

3 dl kokt farro (italienskt speltvete)

2 msk rödvinsvinäger

½ dl olivolja

1 msk dijonsenap

Salt och svartpeppar ur kvarn

1 dl sultanrussin

1 dl hackade valnötter

1 tsk mortlad hel kummin

1 msk honung

Gör så här:

1. Strimla kålen tunt med mandolin. Lägg i en bunke tillsammans med farron.

2. Rör ner vinäger, olja och senap. Krama kålen mjuk med händerna.

3. Salta och peppra och blanda med russin, valnötter, kummin och honung.

Morot och rotselleri à la julienne med jordnötter

Tips! Den här rätten passar bra till rökt kött som fårfiol.

3 morötter

250 g rotselleri

3 msk majonnäs

2 msk finhackad färsk ingefära

1 dl hackade salta jordnötter

Saften från 1 lime

2 tsk asiatisk fisksås

Vitpeppar ur kvarn

Gör så här:

1. Skala morötter och selleri. Skiva dem tunt med mandolin, strimla sedan till julienne och lägg i en bunke.

2. Blanda rotfruktsstrimlorna med majonnäs, ingefära, jordnötter och limesaft.

3. Smaksätt med fisksås och vitpeppar. Ät den som den är eller till rökt kött.

Zucchini med rättika, mynta och chili-vinägrett

1 zucchini

200 g rättika

2 dl kokt quinoa

1 knippe grovt hackad mynta

Salt och svartpeppar ur kvarn

Chili-vinägrett:

1 knippe gräslök, 20 g

½ dl olivolja

2 tsk finhackad röd chili

1 msk honung

Saften från 1 citron

Gör så här:

1. Hyvla zucchini och rättika tunt med mandolin. Lägg det hyvlade i en bunke tillsammans med kokt quinoa. Skär gräslöken till vinägretten fint.

2. Häll oljan i en liten skål och blanda med chili, gräslök, honung och citronsaft.

3. Vänd ner vinägrett och mynta i salladen och blanda försiktigt. Smaksätt med salt och peppar.

Broccoli med rädisor, pepparrot och yoghurt

1 stor broccoli

1 knippe rädisor

1 ½ dl grekisk yoghurt, 10 %

1 msk honung

3 msk riven färsk pepparrot

Salt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här:

1. Ansa och dela broccolin i bitar. Förväll bitarna i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Häll av vattnet, kyl ner i isvatten. Låt broccolin rinna av och torka i ett durkslag.

2. Lägg broccolin i en bunke och hyvla över rädisorna tunt.

3. Blanda med yoghurt, honung och pepparrot. Salta och peppra. Gott till ångad eller kokt vit fisk.

Fler juliga recept från Tina Nordström

Julköttbullar med smak av ingefära

4 matiga sallader – perfekt som tillbehör på julbordet