Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saffran – världens dyraste krydda – här är 9 fakta om det röda guldet

Ingen jul utan lussebullar. Och inga lussebullar utan saffran. Här är allt du behöver veta om världens dyraste krydda – saffran.

Foto: Getty Images/iStockphoto / lvenks
Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject
Saffran muntrar sinnet

1. Ett vanligt kilopris på saffran är 70 000 kronor. Och inte så konstigt, det krävs 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand för att utvinna ett kilo torkad saffran.

2. Visste du att kvaliteten på saffran bestäms enligt en internationell standard, ISO 3632. Den graderar kryddan utifrån dess färg, smak och doft.

3. Namnet saffran kommer från arabiskans zafran som betyder "göra gul".

4. Den karaktäristiska gula färgen kommer från ämnet krocin, och den goda smaken från saffransoljan.

5. Maxa saffranssmaken

Stöt saffranet med en sockerbit eller låt det ligga i konjak över natten innan du bakar dina lussebullar för maximal smaksensation!

6. Iran är världens rikaste land på saffran och står för hälften av all odling.

7. Går det att odla saffran själv?

Absolut! Dock kan det vara svårt att få dem att överleva vintern. Sätt lökarna i välgödslad jord under sensommaren. Mellanrummet ska vara 7 centimeter och djupet ungefär 18. De vill stå i sol och ha väldrenerad jord. Ofta blommar de redan första säsongen, därefter vill de stå torrt och i minst 5 grader.

8. "Saffran muntrar sinnet". Redan Carl von Linné hade koll på att saffran kan göra oss gladare. Mer moderna forskare har visat att saffran inte bara höjer vår sinnesstämning, utan också kan minska depressionssymptom. Dessutom skyddar det våra hjärnceller, är bra mot hosta, mag- och menstruationsproblem samt hjälper vid sömnbesvär.

9. Saffransbrödet infördes i Sverige omkring 1650 av bagaren Mårten Kemmecker i Stockholm. Danskarna var dock hela 200 år före.

LÄS OCKSÅ: Julens godaste kaka – mjuk saffranskaka med vit chokladkräm och tranbär

Foto: Ur boken Julgodis av Lena Söderström