Denna saftiga saffranskakan är lika vacker att titta på som god att äta. En garanterad hit både till adventsfikat som till julafton!

 

Recept på mjuk saffranskaka med vit chokladkräm och tranbär

Mjuk_saffranskaka2

Du behöver:

  • Ca 1 msk smör till formen
  • 1 paket saffran (0,5 g)
  • 1 dl kokhett vatten
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl torkade tranbär + 1 msk vetemjöl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en släpplätt – eller aluminiumkakform, ca 2 liter.
  2. Blanda saffran och kokande vatten i en kopp. Låt dra i ca 5 minuter. Rör smör och socker poröst, använd elvisp.
  3. Vispa ned ett ägg i taget. Häll saffransvattnet genom en finmaskig sil. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda om noga. Blanda de torkade tranbären med mjölet och blanda ner dem i smeten.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter eller tills kakan är genomgräddad, känn med en provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
  5. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Vit chokladkräm

  • 200 g cream cheese, t ex philadelphia
  • 3 msk vispgrädde
  • 100 g vit choklad, hackad
  • Tranbär, florsocker och rosmarinblad till garnering

Gör så här:

  1. Vispa cream cheesen med elvisp i en bunke. Koka upp grädden i en liten teflonpanna. Lägg i den hackade chokladen.
  2. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen är smält. Blanda ihop cream cheese och choklad till en fluffig kräm.
  3. Toppa den kalla saffranskakan med krämen. Garnera med färska tranbär, sikta över florsocker och garnera med rosmarinblad.

Foto: Bilder och recept ur boken Julgodis av Lena Söderström

LÄS OCKSÅ: Saffran – världens dyraste krydda – här är 9 fakta om det röda guldet