Mammor som hatar mammor

De hatar, hotar och sprider dålig stämning på föräldraforumen. De är mammor som får en kick av att kritisera andra mammor. Journalisten och krönikören Sandra Nelson reser ragg mot mammahatet på nätet.

Av alla störande företeelser i världen är morsor på nätet något av det värsta jag vet. Inte alla härliga mammabloggare naturligtvis, men de där Krösa-Majorna som man bara vet hur de slickar sig om munnen när de läser att favoritbloggaren är på smällen. ”Åhå, nu jävlar ska jag komma med råd och dåd”, tänker de. ”Nu ska jag fylla kommentarfältet med så mycket självgod dynga att ni baxnar!” Nej, menar ni, det är klart att mammahatarna inte tänker så när de ger sig ut på sina dagliga raider i forum och bloggar. Jamen hur tänker dessa människor då, undrar jag, de som tvångsmässigt måste kommentera alla inlägg som vagt kan härledas till barnuppfostran och där de anser att mamman behöver en uppsträckning?

Det går inte att göra rätt

Vi behöver inte ens gå till den senaste tidens debattstorm mot minimodellmammorna eller Anna Wahlgren-lynchningen för att visa på blodtörstigheten hos alla som älskar att avsky mammor. Exemplen på mammahatarnas framfart finns i de mest banala sammanhang. Det är det som gör det så tragiskt. När Ebba von Sydow postade några oskuldsfulla bilder på hemmagjord bebismat fick hon sina fiskar varma. Mammahatarna strömmade till för att kommentera att hon jävlarimig borde umgås med sin dotter istället för att piffa med burkarna. Dessutom fick hon en rejäl skopa ovett för att hon hade mage att ge alla köpeburksmorsor dåligt samvete. Ridå. Ebba hade inte kunnat göra rätt där överhuvudtaget.

Omöjliga krav på småbarnsmammor

Exemplen är oändliga, men de följer alltid samma mönster. ”Mammor som ger färdig välling är LATA KOSSOR!!!” ”Sover ditt barn i eget rum kommer hen att få en diagnos, sanna mina ord!” ”Fy fan för dig som har barnvakt när bebisen bara är 4 månader!!!” Självklart är bloggmobben lika upprörd på mammor som samsover, aldrig lämnar barnets sida och som tillverkar egen välling av makrobiotisk havre som grott på någon fjälltopp. Du gör fel hur du än gör, och anknytningen är nu helt förstörd och du är en usel mamma som inte begriper det och borde förmodligen inte ha fått skaffa barn överhuvudtaget.

Det som folk tidigare bittrade sig över hemma i vrån har dragits fram i ljuset med nya media. Hatet och den hårda tonen som råder på nätet mammor emellan berör inte bara ett gäng enskilda glamamamas som frivilligt bloggar om sin vardag med småbarn. Det handlar om alla mammor och de omöjliga krav vi småbarnsmammor lever med idag. Vi ska ta hand om barnen perfekt, vara lyckliga, jämställda, snygga, ha givande egen-tid, laga nyttig mat och ha det vackert hemma. Och en superkarriär man sköter med ungen på höften medan man manglar lakanen. 

"Släpp lite på garden"

Det är klart att det pyser över, och när det gör det tar vi uppenbarligen ut det på varandra. Det är det värsta! Att istället för att ta hand om varandra och stötta varandra (eller strunta i det man inte gillar – det går!) sitter det horder av småbarnsmammor och rasar över varandras sätt att tvätta bebisstjärtar.

Jag tycker att vi småbarnsmammor ska släppa lite på garden och kanske rentav vara tysta tills någon efterfrågar det där goda rådet eller just din åsikt om vilket blöjmärke som är bäst. Prestigen i moderskapet får oss att bli sämre människor, och mammor, än vad vi behöver vara.

LÄS MER: Ebba von Sydow om mammahatet:

"Många tar chansen att döma"

 

LÄS MER I AMELIA NR 10 2012

Malin Wollin: "Man måste vara på sin vakt"

DISKUTERA: Är mammor för elaka mot varandra på nätet?

Skriv en kommentar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!