Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min son är en mobbare - vad ska jag göra?

Vad ska man göra när man inser att ens barn mobbar andra barn i skolan? Hur ska man få barnet att sluta - vad ska man säga och vad ska man göra? Bengt Ohlson ger svar i denna känsloladdade fråga. 

Foto: Istock

Fråga: Min älskade, smarta, fantastiska son är andra ungars mardröm. Han är en mobbare som slår, hotar och trakasserar andra barn i klassen. Det smärtar mig oerhört att han beter sig så illa. Han är snäll hemma och vi hade tidigare en fin relation, men det känns hopplöst när hans lärare ringer hem för femte gången samma termin och hotar med att skicka hem honom från skolan, eftersom han ger sig på andra barn. Jag har ingen att prata med, jag känner de andra föräldrarnas anklagande blickar när vi möts på stan. Jag är rädd för att han är en psykopat. Nu är det sommarlov och jag känner tydligt att jag helt enkelt inte orkar ett läsår till. Vem kan hjälpa oss ur denna hemska situation? /Förtvivlad mamma

Svar: Du är stark som ser sanningen

Ditt brev andas både hopp och förtvivlan. Hoppet består i att du nått en insikt som många mobbarföräldrar aldrig når: nämligen att inse faktum, utan att försköna eller förvanska.

Du anar inte hur många föräldrar i din sits som duckar för sanningen. Som ser sina barn som just ”älskade, smarta, fantastiska” och ingenting annat, och som blundar – och blundar hårt – för sitt barns övriga sidor. Som smiter från sitt ansvar genom att rycka på axlarna och säga ”pojkar är pojkar” eller att deras mobbande barn bara är ”blygt” eller ”känsligt” och, underförstått, att felet ligger hos omgivningen som inte har vett att uppskatta barnets blyghet och känslighet.

Hans beteende är som ett stort vrål efter uppmärksamhet, efter att någon ska sätta gränser

Så långt hoppet. Nu är det hög tid för dig att kliva fram som förälder och konfrontera din son. Du verkar tassa på tå runt omkring honom. Och hans beteende är som ett stort vrål efter uppmärksamhet, en vädjan om att någon ska sätta gränser för honom.

Du måste visa honom att det är allvar nu. Du säger att du är rädd för att din son är ”psykopat”. Det är hårda ord, och jag gissar att det är medvetet tillspetsat. Men det finns en anledning till att du använder det. Han mår uppenbarligen inte bra, men det ger honom ingen rätt att bete sig svinaktigt mot sina klasskompisar.

Sätt dig ner och prata med din son. Berätta om hur bekymrad du är, och fråga hur han mår. Räkna inte med några snabba lösningar, eller att förtroendena kommer att strömma ur honom efter första frågan. Det här kan ta sin tid. Boka in en tid hos skolpsykologen i samband med skolstarten, så länge du inte tar det som en ursäkt för att själv upphöra med dina samtal med honom.

Vore jag du skulle jag också ta kontakt med hans lärare och säga åt honom/henne att inte tveka i fortsättningen, utan skicka hem din son ögonaböj om han beter sig illa. Berätta också detta för sin son. I ditt brev står det inte hur gammal han är, men om han är för liten för att vara ensam hemma, och hans hemskickning leder till att du måste gå hem från jobbet, då får du vackert göra det.

Din son måste få klart för sig att hans beteende får konsekvenser. Om han tillåts fastna i det här destruktiva mönstret kan det sluta illa. Både för hans omgivning, och inte minst för honom själv.

 

Fakta: Mobbare eller mobbad? Här finns hjälpen

Om ditt barn är utsatt för mobbning eller själv är inblandad i mobbningen, som i läsarfrågan här på sidan, finns det hjälp att få för både dig och ditt barn.

• Kontakta skolan. Barnets lärare och rektor har en skyldighet att upprätta en handlingsplan för att så fort som möjligt få ett slut på mobbningen och se till att både den mobbade och den som mobbar får den hjälp de behöver. Skolpsykolog bör också kopplas in.

•  Organisationen Friends jobbar mot mobbning på fyra sätt: forskning, utbildning, opinionsbildning och rådgivning. Friends finns i hela landet och ger även stöd till dig som är vårdnadshavare, läs mer på Friends.se.

• BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin. Läs mer på Bup.se, en stor och välfylld sajt med råd och frågor/svar om olika aspekter av mobbning.

•  Föräldraalliansen Sverige. Här finns information om rättigheter och skyldigheter, och även förslag på strategier om ens eget barn mobbar andra, läs mer på Foraldraalliansen.se.

 

Fråga Bengt

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Har du en fråga till Bengt Ohlsson? Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

 

LÄS OCKSÅ: Han bytte stad efter att ha blivit mobbad – 20 år senare fick han det här fantastiska meddelandet