Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Experten: Rätt ansiktsmask för din hudtyp – ingredienser att ha koll på

Att lägga en ansiktsmask är inte bara en skönhetsbehandling som kan få huden att stråla, det är också en ­­själslig ­ritual som betyder egentid och kärlek. Men vad innehåller egentligen en mask? Och vilka ingredienser passar din hud?

Välj gärna masker som är utvecklade för känslig hy och undvik mycket alkohol, glykoler och konserverings- medel bland ingredienserna, tipsar Johanna Gillbro, forskare och doktor i experimentell dermatologi, som gett ut boken Hudbibeln.
Välj gärna masker som är utvecklade för känslig hy och undvik mycket alkohol, glykoler och konserverings- medel bland ingredienserna, tipsar Johanna Gillbro, forskare och doktor i experimentell dermatologi, som gett ut boken Hudbibeln.

Ända sedan Cleopatra försökte släta ut sin hud med äggvita och krokodildynga så har vi gillat ansiktsmasker. Förmodligen har människan ägnat sig åt denna skönhetsritual ännu längre, då man inom den urgamla läkekonsten ayurveda länge fattat att gurkmeja, kokos och aloe vera blir en sjuhelsikes ansiktsmask. I modern tid var man lite våghalsig och laborerade med vitt bly, arsenik och djurblod. Men det är först idag som maskandet blivit mer än bara hudvård. Numera är det också en må bra-ritual och kulturyttring, där masken symboliserar egentid och kvinnokraft.

Tacka K-beauty, skönhetstrenden från Korea som satte arkmasken på kartan. Vore det inte för denna uppfinning så skulle en ansiktsmask inte ha blivit den skönhetsritual som det är idag. Egentid som för en stressad generation är lika med kärlek. 

– Ansiktsmasken har framförallt en sensorisk och emotionell effekt, säger Johanna Gillbro, forskare och doktor i experimentell dermatologi, som gett ut boken Hudbibeln. 

– För många har den blivit lika självklart som att brygga en kopp te. Men man ska komma ihåg att den sensoriska upplevelsen inte är detsamma som att det är effektivt för huden. 

Att det ska bränna i huden för att vara effektivt är en myt

För i modern hudvård så fokuserar hudvårdsföretagen mycket på hur produkterna upplevs – det handlar om så kallad sensory assessement. En testpanel testar och utvärderar hur produkten känns mot huden. Utefter det föds en spray-on-mask, en svalkande gel eller kanske en arkmask som skummar. Ju mer spektakulärt, desto bättre. Men i jakten på den senaste innovationen är det lätt att glömma vad som faktiskt är bra för huden. 

– Om vi jämför en mask med hög dos aktiva ämnen som ligger på huden kort tid och en nattkräm med lägre koncentration aktiva ämnen som huden exponeras för varje natt så är nattkrämen mer effektiv, förklarar Johanna.

Det beror delvis på att det inte räcker med 20 minuter för att få aktiva ämnen att ändra hudens status – snarare behövs exponering varje natt i två till tre månader. Därför blir närande, djupåterfuktande nattmasker alltmer populära.

Masker innehåller inte alltid ämnen som är bra. Arkmasker behöver till exempel ofta många konserverande ämnen och glykoler. I studier har man sett att höga mängder konserveringsmedel kan störa hudens naturliga bakterieflora. För mycket glykoler kan ge knottror och kvisslor. Alkohol i hög grad är nämligen uttorkande.

– Att det ska bränna i huden för att vara effektivt är en myt. En tumregel inom hudvård är att inte utsätta huden för sådant som svider. Därför ska du även vara försiktig med syror, inte använda för hög koncentration eller ha dem på för länge, säger Johanna Gillbro. 

Men masken kan definitivt göra skillnad för din hy, beroende på vilken typ av mask det är, vad den innehåller och hur länge den sitter på. Lera drar till exempel till sig fett och är toppen för oljiga hudtyper. Krämmasker ger ofta mycket fukt, gör huden mjuk och är bra för dig med torr hy. Lätta geléer ger lyster och fukt och är särskilt bra för dig med hy åt det feta hållet. Peelingmasker gör skinnet babylent och kan minska porerna. Arkmasker och nattmasker som inte sköljs av är bra på att binda fukt och aktiva ämnen till huden. 

– Man ska heller inte underskatta det emotionella värdet av att använda masker, där själva rutinen kan få en att må bra, säger Johanna Gillbro. 

För dig som vill testa ansiktsmask så har hon några tips:

– Välj gärna masker som är utvecklade för känslig hy och undvik mycket alkohol, glykoler och konserverings- medel bland ingredienserna. 

Hitta rätt ingredienser för din hudtyp:

TRÖTT & LYSTERFATTIG HY

Leta efter dessa ingredienser: AHA-syror, PHA-syror, niacinamid, vitamin C, ­glycerin, hyaluronsyra.
Tips på bra ansiktsmask: Brighten me up sheet mask, Acasia.  

 

KÄNSLIG HY

Leta efter dessa ingredienser: Aloe vera, kamomill, bisabolol, grönt te, panthenol.
Tips på bra ansiktsmask: Hydrating treatment mask, Paula’s choice.

 

OJÄMN HY

Leta efter dessa ingredienser: Niacinamid, vitamin C, retinol, AHA-syror, PHA-syror.
Tips på bra ansiktsmask: Freshly juiced vitamin E mask med niacinamid, Klairs

 

FET OCH FINNIG HY

Leta efter dessa ingredienser: Kol, svavel, ­salicylsyra (BHA), grönt te.
Tips på bra ansiktsmask: Clear start blackhead ­clearing fizz mask, Dermalogica. 

 

TORR HY

Leta efter dessa ingredienser: Squalene, ­glycerin, ceramider, vegetabiliska oljor, hyaluronsyra.
Tips på bra ansiktsmask: Superberry hydrate + glow dream mask, Youth to the people

 

STORA PORER

Leta efter dessa ingredienser: Salicylsyra (BHA), ­niacinamid, PHA-syror.
Tips på bra ansiktsmask: Peel me radiance peeling sleeping pack, Make p:rem

 

FET HY

Leta efter dessa ingredienser: Kaolin, kol, bentonit, AHA-syror.
Tips på bra ansiktsmask: Cold plunge pore mask, Ole Henriksen. 

 

RYNKIG HY

Leta efter dessa ingredienser: Retinol, AHA-syror.
Tips på bra ansiktsmask: Total repair retinoate treatment, Skincity.

 

Maxa effekten av ansiktsmasken

1. Peela huden innan du lägger på din lermask, fuktmask eller ­arkmask. Se bara till att peelingen går att skölja av. OBS! Innehåller din mask ­exfolierande enzymer eller syror – undvik detta steg. 

2. Applicera den på ren och torr hy. 

3. Innan du sköljer av en mask, ­fukta händerna och ge ansiktet lite massage. Det ökar ­cirkulationen och spänsten i ­huden, aktiverar masken en sista gång och lugnar dina sinnen och nerver. Massera från halsen, uppåt och utåt, med strykande handflator.

4. Peelingmasker och särskilt lermasker kan vara ­uttorkande för huden. För att lindra eventuell ­irritation och stärka hudbarriären, se till att bomba med fukt efteråt.  

LÄS OCKSÅ! Bästa ansiktsmaskerna – stort test 

 

Maxa effekten av en nattmask och leave-on-max

1. Peela huden innan du lägger på din lermask, fuktmask eller ­arkmask. Se bara till att peelingen går att skölja av. OBS! Innehåller din mask ­exfolierande enzymer eller syror – undvik detta steg. 

2. Lägg gärna ett serum innan masken för att maximera effekten. 

3. Lägg masken som sista steg i din hudvårdsrutin. Ger den mycket fukt kan du skippa din vanliga fuktkräm helt – om du inte har väldigt torr hy. 

LÄS OCKSÅ! TEST: Bästa nattmasken – få finare hy när du sover 

 

Maxa effekten av en arkmask

1. Om masken kommer med skyddsomslag, dra av båda. 

2. Glöm inte att släta ut luftbubblor och veck när masken är på, den har ingen funktion om den inte ligger tätt mot huden.  

3. Låt aldrig en arkmask sitta på tills den torkar, det kan torka ut huden. 

4. Glöm inte att hälla ut eventuellt överflödigt serum som ­blivit kvar innan du slänger förpackningen. Klappa in i ansiktet.

LÄS OCKSÅ! Bästa arkmasken just nu – stort test