Arkmasker är inte bara alla beautynördars hetaste statussymbol och det enklaste sättet att skrämma slag på grannarna. Det är också en riktig livräddare för trött, torr hy. Här är allt du behöver veta om superprodukten som garanterat ger dig glow.

För dig som är skeptisk och undrar om arkmasker verkligen fungerar kan amelia avslöja sanningen: de fungerar utmärkt, på kort sikt. Tänk före festen eller tidigt på morgonen när du är lite extra trött. Ge masken en kvart så möter du strax en piggare, rosigare spegelbild.

Effekten varar i minst 3-4 timmar, i vissa fall hela dagen (eller kvällen, förstås). Och när du ser pigg ut blir du också piggare, vilket är en fantastisk bieffekt av de aningen kladdiga maskerna.

– Arkmasker är en fantastisk quickfix för hyn, säger makeupartisten och hudterapeuten Åsa Edbom.

– De är indränkta i en serumbaserad formula och innehåller ofta vitaminer, aminosyror och mineraler. De är roliga, praktiska och enkla att ha med sig. En bra arkmask ger verkligen hyn en extra boost.

Bäst i test sheet mask

1. Youth boost biocellulose sheet mask, Rituals

amelias favorit!

Sheetmask bast i test3

Funktion: Sägs kunna avlägsna torrhetslinjer med hjälp av veteprotein och marint kollagen. Det var lite pilligt att få loss skyddsarken från den väldigt sladdriga masken. Okej, men inte perfekt, passform.

Tid: 15-20 minuter.

Resultat: Wow, drömhyn är min! Kännbart och synligt återfuktad, aningen slätare än vanligt, perfekt rosig och jämn. Jag ser så pigg ut att jag inte kan sluta spegla mig på hela kvällen.

2. Moisture bomb tissue mask, Garnier

Sheetmask bast i test1

Funktion: Ska återfukta och ge lyster med hjälp av bland annat granatäppleextrakt. Den enda mask där du ska avlägsna överflödig produkt efteråt (alltså inte klappa in den i hyn).

Tid: 15 minuter.

Resultat: Strålande, älskar mitt nya glow! Ett riktigt fynd. Läs mer och köp här!

3. Coconut ceramide mask, Too cool for school

Sheetmask bast i test2

Funktion: Både rengöring och ansiktsvatten ska användas före masken, som med hjälp av trendigt kokosvatten ska skapa en ”fuktighetsbarriär”. Sluter supertätt och känns mycket behaglig.

Tid: 10-20 minuter. Resultat: Min hy bara suger i sig innehållet i denna prisvärda mask, man hör nästan slurpet. Läs mer och köp här!

4. Brightening sheet masque, Masque bar, 3-pack

Sheetmask bast i test4

Funktion: Ingredienser som apelsin och lakritsros ska hjälpa till att jämna ut och korrigera hudtonen samt ge lyster.

Tid: 20 minuter.

Resultat: Masken halkar nästan av, så jag lägger mig ner och somnar. Efter en halvtimme vaknar jag med varm, pirrig hy och rosor på kinderna, mycket nöjd med min korta skönhetssömn. Läs mer och köp här!

5. Hydra-filler mask, Filorga

Sheetmask bast i test5

Funktion: Plumpande effekt och dubbel fuktdos utlovas. Dessutom doftar den gott, vilket annars inte är något utmärkande drag för arkmasker. Jag känner hur serumet sjunker in i hyn, som blir allt varmare. Om jag vore en arkmask skulle jag vilja vara den här.

Tid: 15 minuter.

Resultat: Ett snyggfilter i arkmaskform! Det blir inget serum över, allt gick in i hyn. Det syns. Läs mer och köp här!

6. The gold mask VIP, Starskin

Sheetmask bast i test6

Funktion: Den tvådelade masken är av bio-cellulosa och indränkt med krämigt serum och ”rent kolloidalt guld” som ska ge filmstjärnelyster. Jag har försökt testa den förr, men min tonårsdotter norpade den innan jag hann säga ”Dags att kyla champagnen”. Lite meckigt att sära på alla skyddslager, men sedan sitter den bäst av alla maskerna.

Tid: 15-20 minuter.

Resultat: Sidenmatt, utvilad hy trots en sen kväll igår. En av mina absoluta favoriter. Läs mer och köp här!

amelias arkmasktestare Åsa Brolin njuter av sitt uppdrag. | Hudterapeuten Åsa Edbom. | – Hjälp, hur ska jag göra för att inte tappa ansiktet? – Vilken sugeffekt! Min hy slurpar i sig fukten.

7 tips för att få ut det mesta av din sheet-mask

 

Passar sheet mask alla hudtyper?

– Den som har akne bör vara lite försiktig, eftersom det blir varmt under masken. Då kan det bildas bakterier som förvärrar acnen. Om du är osäker, testa på en liten del av ansiktet innan du lägger på hela masken.

6 steg till superlyster med sheet mask:

  1. Sätt upp håret.
  2. Rengör ansiktet innan du lägger på masken.
  3. Missa inte att ta av skyddsarket! Annars blir masken stel och sitter dåligt.
  4. Börja i pannan. Klappa sedan in masken noggrant över näsan så att den inte glappar – tryck till runt näsroten och näsborrarna – och sist över kinderna/ nedåt hakan.
  5. Passa på att skrämma din partner, barn eller grannar under tiden masken verkar.
  6. När masken har gjort sitt, klappa eller massera in överflödet i ansiktet.

Av: Åsa Brolin


LÄS OCKSÅ: Bäst i test – 7 bästa stylingverktygen som snabbfixar frisyren