Tina Nordströms saffransgravad lax

Tina Nordströms saffransgravade lax, gott recept till jul.

Foto: Lennart Weibull

6-8 portioner

  • 1 ½ kg laxfilé med skinn
  • 1 knippe dillstjälkar, finhackade
  •  ½ dl havssalt
  • 2 msk rapsolja
  • Saft och rivet skal från 1 apelsin
  • 3 msk vodka

Kryddblanding:

  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vitpepparkorn
  • 1 msk hel anis
  • 2 msk fänkålsfrön
  • ½ g saffran

Gör så här:

  1. Kryddblandningen: Stöt alla ingredienser i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Blanda ner dill och salt i kryddblandningen.
  2. Gnid in laxen med rapsolja, apelsinsaft och -skal och vodka. Jobba in kryddblandningen.
  3. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse. Förslut och låt stå i kylen i 36 timmar. Vänd påsen 3-4 gånger under tiden.
  4. Ta ut och häll av spadet. Skär laxen i tunna skivor.

Tina Nordströms koriander- och ingefärsgravad torskrygg

Tina Nordströms koriandergravade torskrygg, gott recept till jul.

Foto: Lennart Weibull

4-6 portioner

  • 1 ½ kg torskrygg med skinn
  • 2 msk rapsolja

Kryddblandning:

  • 1 tumstor bit färsk ingefära
  • Rivet skal och saft från 2 lime
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk hela sechuanpepparkorn
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 knippe mynta, 30 g
  • 1 knippe koriander, 30 g
  • ½ dl havssalt

Gör så här:

  1. Börja med kryddblandningen: Skala och finhacka ingefäran. Stöt alla kryddor och örter utom ingefära och havssalt i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Rör ner ingefära, limesaft och -skal och havssalt och blanda.
  2. Gnid in fisken först med olja. Jobba in kryddblandningen.
  3. Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse. Förslut och låt stå i kylen i 36 timmar. Vänd påsen 3-4 gånger under tiden.
  4. Ta ut, häll av spadet. Skär torsken i tunna skivor.

Fler julrecept från Tina:

4 matiga sallader – perfekt som tillbehör på julbordet

Julens godaste köttbullar – med smak av ingefära

Recept och bilder ur Tinas kök av Tina Nordström. Foto: Lennart Weibull