Saffranskaka - suverän till fikat
Den här kakan, som inte är så söt, går verkligt snabbt att göra och är suverän till eftermiddagsfikat.
Räcker till: 8–10 bitar
Tillagningstid: ca 15 minuter + gräddningstid
? 1 kuvert saffran (0,5 g)
? 1 tsk strösocker
? 4 dl vetemjöl
? 1 dl strösocker
? 2 tsk bakpulver
? 100 g smör, skuret i kuber
? 2 dl mjölk
? 3 färska fikon
Kryddblandning:
? 1 tsk nystött kardemumma
? 1/2 tsk kanel
? 1 msk råsocker
Garnering:
? Eventuellt florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en lång brödform.
2. Stöt saffran med socker i en mortel. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt smöret och nyp ihop till smulor.
4. Häll i mjölk och rör till en tjock smet.
5. Bred ut smeten i formen och pensla med mjölk.
6. Skär fikonen i klyftor och stick ner dem till knappt hälften i kakan.
7. Strö över kryddblandningen.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den precis är klar (prova med sticka).
9. Låt svalna i sin form.
10. Pudra eventuellt med florsocker.