Jessica Frejs semlor – 6 goda varianter på klassiska semlan!
Den hederliga semlan har fått konkurrens av en rad söta uppfinningar, så kallade hybridsemlor. – Superenkla att göra, men med hög wow-faktor. De flesta recepten innehåller mandelmjöl för att höja semmelsmaken, säger Jessica Frej.
Semmelkladdkaka
45 minuter 10–12 bitar (glutenfri)
När man testat denna undrar man nästan varför man bakar vanliga kladdkakor
Ingredienser:
• 150 g smör
• 2 ägg
• 2 dl socker
• 2 tsk nymald kardemumma
• 1⁄2 tsk salt
• 1 dl mandelmjöl
• 2 dl majsmjöl
• 150 g mandelmassa
Till servering:
• Vispad grädde
• Rostad mandel
• Florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 °. Inte varmluft. Smält smöret och rör ihop det med ägg, socker, kardemumma, salt, mandelmjöl, majsmjöl och riven mandelmassa.
2. Häll i en form klädd med bakplåtspapper. Baka i 20–25 minuter. Låt svalna före servering. Servera med vispad grädde, rostad mandel och florsocker.
Semmelrulltårta
30 minuter (glutenfri)
Jag var så nära att äta hela rulltårtan när vi fotade. Lätt som ett moln och ljuvliga semmelsmaker. Att man svänger ihop den på nolltid gör ju inte saken sämre
Kakan
• 3 ägg
• 1 1⁄2 dl socker
• 1 dl potatismjöl
• 1 tsk bakpulver
• 2 dl socker
• 1 msk nymald kardemumma
Fyllning
• 3 dl vispgrädde
• 100 g riven mandelmassa
Dekoration
• Hackad mandel
• Florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 ° varmluft. Vispa ägg och socker i 5 minuter med elvisp. Addera potatismjöl och bakpulver, vispa till en jämn smet.
2. Täck en plåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten till en rektangel på bakplåtspappret med hjälp av en slickepott. Grädda kakan i ca 10 min. Täck en plåt eller skärbräda med bakplåtspapper. Blanda socker och kardemumma. Täck bakplåtspappret med sockerblandningen.
3. Stjälp upp kakan på det sockrade bakplåtspappret. Dra försiktigt bort pappret som kakan bakats på. Låt kakan svalna i 20 minuter.
4. Vispa grädden till fyllningen lätt. Häll i den rivna mandelmassan. Vispa tills grädden får en fast konsistens. Bred ut ett jämnt lager av fyllning på kakan. Rulla ihop.
Semla på 5 minuter
5 minuter
Känner du dig otålig och vill ha en semla nu, nu, nu? Gör min bästa helgfrukost i dessa tider: en smarrig semmelsmörgås!
Ingredienser:
• 4 skivor toastbröd
• 100 g mandelmassa
• 2 dl vispgrädde
• 1 tsk nymald kardemumma
• Florsocker
Gör så här:
1. Rosta brödet. Skiva mandelmassa tunt. Vispa grädden.
2. Lägg mandelmassaskivor på bröden. Toppa med vispad grädde. Strö över nymald kardemumma. Pudra över florsocker.
Semmelsmoothie
1 stort glas (vegetarisk, laktosfri, glutenfri)
Den här smoothien må verka söt men är faktiskt en matigare variant som funkar lika bra till frukost som mellanmål. Perfekt energikick i vinter!
Ingredienser:
• 1 burk kokosmjölk
• 2 krm nymald kardemumma
• 2 msk mandelsmör
• 1 banan
Gör så här: Mixa till en slät smoothie och njut.
Våffelsemla
20 minuter – 10 stycken
Kombinera det bästa av två världar: klassiska våfflor med smak av semla. Perfekt till våffeldagen!
Ingredienser:
• 3 ägg
• 3 dl mjölk
• 100 g smält smör
• 2 dl majsstärkelse
• 1 1⁄2 dl havremjöl
• 1⁄2 dl mandelmjöl
• 1⁄2 msk fiberhusk
• 1 tsk bakpulver
• 1⁄2 tsk salt
• 2 tsk nymald kardemumma
• Smör till gräddning
Topping
• 2 dl flagad mandel
• 3 dl vispgrädde
• Florsocker
Gör så här:
1. Börja med att rosta mandelflagorna i en torr panna på medelvärme tills de är gyllenbruna. Låt svalna på ett fat.
2. Vispa ihop ingredienserna till våfflorna till en jämn smet. Jag brukar använda stavmixer för att undvika klumpar. Låt
stå i 5 minuter.
3. Hetta upp ett våffeljärn. Smöra eventuellt järnet lite inför första våfflan. Grädda våfflorna och toppa sedan med grädde, florsocker och rostad mandel.
Semmelglass i strut
20 minuter + frystid
Glass mitt i kalla vintern? Japp. Ska du bara göra ett av dessa recept är det detta du måste pröva. Min absoluta favoritglass är född.
Ingredienser:
• 5 dl vispgrädde
• 1 burk sötad kondenserad mjölk
• 2 tsk nymald kardemumma
• 200 g mandelmassa
• 1 burk karamelliserad mjölk
• 2 tsk flingsalt
Gör så här:
1. Vispa grädden fast. Blanda kondenserad mjölk med kardemumma.
2. Blanda grädde med mjölkblandningen och häll i en form som går att frysa.
3. Riv mandelmassan och blanda med den karamelliserade mjölken och salt. Klicka ner blandningen i en form.
4. Dra en kniv genom blandningen så det swirlas. Ställ i frysen i minst 8 timmar.
5. Skär antingen glassen i bitar med en vass kniv eller skeda upp i skålar eller strutar.