Enkel rabarberpaj
En riktigt enkel och härlig rabarberpaj att svänga ihop.
Räcker till: 4 portioner
Tillagningstid: 20 min + 20 min gräddningstid
Fyllning:
400 g rabarber
Cirka 1 dl strösocker
Pajdeg:
175 g smör
1 tsk grovkrossad kardemumma
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
3/4 tsk bakpulver
1 nypa salt
Gör så här:
1. Skär rabarbern i cirka 1 cm breda bitar. Skala den bara om den är grov.
2. Lägg rabarbern i en vid kastrull med socker och 2 msk vatten. Låt koka ihop på svag värme utan lock i cirka 15 minuter. Rör om ett par gånger. Smaka av sötman och tillsätt eventuellt lite mer socker, men tänk på att pajdegen är ganska söt.
3. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Stöt kardemumman i en mortel. Rör ner kardemumma och resten av ingredienserna direkt i kastrullen med smält smör.
4. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, eller i fyra portionsformar. Tryck även upp en liten kant runt om.
5. Fördela rabarberkompotten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den börjar få fin färg på kanterna. Låt svalna lite. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde, vispad eller ovispad.
Tips! Testa också gärna Allt om Mat:s uppskattade rabarberpaj med vit choklad.