Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

”Ska tonåringen få hela barnbidraget?”

Är det en bra idé att ge hela barnbidraget direkt till tonåringen, så att det lär sig ta ansvar över pengar? Ekonomen Emma Persson ger råd. 

”Min dotter, som är 14, vill hemskt gärna ta hand om hela barnbidraget... vad ska jag göra?” undrar en läsare.
”Min dotter, som är 14, vill hemskt gärna ta hand om hela barnbidraget... vad ska jag göra?” undrar en läsare. Foto: Shutterstock

Fråga: Min dotter, som är 14, vill hemskt gärna ta hand om hela barnbidraget och själv köpa allt hon behöver: bio, fika, kläder och smink. Det känns för mig som väldigt mycket pengar att ge en så ung människa, men kanske har hon rätt i att hon bara kan lära sig att göra en budget genom att få ta ansvaret för pengarna. Hur brukar andra göra? Vad tycker du är rimligt, med tanke på hennes ålder? /Åsa

Svar: Om du ger henne barnbidraget - låt henne göra sina egna misstag

Det är verkligen ingen lätt uppgift att lära en ung människa att hantera pengar. Dessutom känns det nästan som om vissa föds med ett ekonomiskt sinne och hos andra rinner pengarna genom fingrarna. Det finns undersökningar som visar hur mycket föräldrar i snitt ger sina barn, men jag tror inte det ger dig så mycket att titta på dem. Dels säger det inte så mycket om vad pengarna ska räcka till, dels är det viktigaste för tonåringar oftast hur de närmaste kompisarna gör. Finns det några av hennes kompisars föräldrar du kan prata med om hur de tänker? 

Annars vet jag att du känner din dotter bäst, och din magkänsla för hur hon skulle hantera det tror jag säger mycket om hur du bör göra. Min uppfattning är att barn generellt sett växer med ansvar, men kanske krävs det att du hjälper henne lite på traven till en början. Att ni verkligen kommer överens om vad pengarna ska räcka till och att hon får göra misstag och felprioriteringar och lära sig av dem utan att du skjuter till extra pengar. 

Tänk också på att du är en förebild, även om det kanske inte alltid känns så med tonåringar. Du kan exempelvis visa och berätta hur du tänker kring din privatekonomi. Om det är svårt att veta vad du ska ta upp så har Konsumentverket gjort ett skolmaterial för högstadiet som heter Helt rätt. Där finns flera bra tips och filmer att se tillsammans.

LÄS OCKSÅ: Så löste de ekonomin i bonusfamiljen

ANNONS: Behöver du låna pengar? Expressen Låneguiden guidar bland olika långivare  (Extern länk)