Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fjällvandra med barn – utrustning och tips för nybörjaren

Att fjällvandra med barn eller hela ­familjen kan kännas som ett oöverstigligt projekt, men det är inte alls så komplicerat som man skulle kunna ­tro. Häng med!

Jenny Fagerlund drog med sig hela familjen på fjällvandring. Till höger ser du Mårdseleforsen som är en populär hiking-väg.
Jenny Fagerlund drog med sig hela familjen på fjällvandring. Till höger ser du Mårdseleforsen som är en populär hiking-väg.

Blev utlandsresan inställd på grund av corona? Arkivera planerna på playan och satsa på att nå nya höjder med familjen istället. Fjällvandring har nämligen seglat upp i toppen som svenskarnas favo­ritaktivitet just nu, och det gäller både kortare sträckor och lite mer svettiga utmaningar.

Författaren och journalisten Jenny Fagerlund drog med sig hela familjen, två vuxna, fyra barn och en hund, till Härjedalen för att njuta av lugnet och färgsprakande natur, här är hennes bästa tips och tricks. Häng med på en hisnande och härlig resa i de härjedalska fjällen.

Jenny Fagerlund.
Jenny Fagerlund. Foto: Privat

”Förväntningarna var höga när vi packade in fyra barn och en hund i bilen och tog oss till Storhogna i Vemdalen. Fjällvandring i färgsprakande miljö, en kopp varm choklad med vidsträckta vyer i solen och mysiga samtal med barnen och varandra. Äntligen skulle vi få tid att bara umgås och ha kul tillsammans! 

Visst, alla barn var inte superpeppade på att behöva vara ute och gå under dagarna, men det skulle säkert bli bra ändå. De flesta tyckte ändå att det skulle bli kul, och vår yngsta var som vanligt nöjd bara han fick hänga med. Att kliva ur bilen, andas in krispig luft och ha ett färgsprakande fjäll framför oss gjorde helt klart att förhoppningarna om en härlig weekend höjdes.  

JENNY FAGERLUND

Ålder: 41.

Familj: Maken Patrik, 51, och barnen Alexander, 12, Isabelle, 10, Vilhelm, 8, Maximilian, 4. 

Bor: I lägenhet i Stockholm. 

Gör: Är författare och frilansjournalist. 

Den här gången hade vi även vår dvärgpudel med oss. Det hade krävts lite extra planering vid bokningen för att försäkra oss om att vi fick ett rum som tillät hundar. Men nu var allt klart och vi var här. 

Storhogna är den plats som väckte vår kärlek till fjällvandring från allra första början. Det var hit vi åkte för två år sedan när yngsta sonen var knappt ett år och de andra i åldrarna fem, sju och nio. Och det var på Storhogna högfjällshotell vi bodde, samma hotell som vi bokat även denna gång. Med fyra barn och en hund känns hotell eller stuga som det enklaste alternativet. Vi vill gärna bo hyfsat bekvämt och göra dagsturer från en och samma plats. Barnen uppskattar även att få bada i poolen och titta på film i biosalongen efter vandringen. 

Första turen blev en nio kilometer lång vandring över kalfjäll, skog och förbi fäbodar

Efter vår första fjällvandring för två år sedan har vi gjort många turer med familjen. Inte bara i fjällen, utan även längs Skåneleden och utomlands. Jag har även vandrat ensam med mina tre äldsta barn och vår dvärgpudel Sigge. 

Men nu var vi alltså tillbaka i Storhogna. Första turen vi tog, en nio kilometer lång vandring som går över kalfjäll, genom en skog, över små bäckar, förbi fäbodar och som avslutas vid några vattenfall, är en sträcka vi gått flera gånger. Den är lagom lång, bjuder på många upplevelser och vattenfallen uppskattas av både stora och små. Men visst är det inte alltid helt enkelt att vara ute med allihop. Några gånger har jag fått stå uppe på kalfjället och tjatat, mutat och försökt hitta på roliga historier för att muntra upp ett truligt barn som har tröttnat på att gå. Vissa sträckor har tagit dubbelt så långt tid som planerat och andra sträckor har gått i rasande fart, då barnen har haft något spännande mål i sikte. 

Första året vi vandrade till vattenfallen gjorde vi misstaget att stanna vid det första vattenfallet. Den här gången rundade vi sjön och tog oss uppför en brant trappa (där fick vi bära vår hund Sigge). Väl uppe möttes vi av två vattenfall till. En magisk upplevelse för hela familjen. 

Även om man har fyra ben kan man bli trött, så ­hunden Sigge fick lov att bli buren ibland.
Även om man har fyra ben kan man bli trött, så ­hunden Sigge fick lov att bli buren ibland. Foto: Jenny Fagerlund

 

I Vemdalen finns flera olika vattenfall att besöka. Vissa mer lättillgängliga än andra och nästa gång vi åker upp till Storhogna är planen att besöka även dem. Jag och min man besteg även Kebnekaise tidigare under sensommaren. Då mötte vi en kille på nio år som hade vandrat Kungsleden med sin mormor. I flera dagar hade de varit ute, sovit i stugor längs leden och vandrat nästan en och en halv mil varje dag. En dröm är att göra samma sträcka med mina barn. Bara vägen mot Kebnekaise från Nikkaloukta är fantastiskt fin med höga berg, en turkos sjö som man kan ta en båt över samt spännande hängbroar att ta sig över. 

Tips! Barnfamiljen som ska fjällvandra – tänk på det här

Här är 6 tips för dig som vill fjällvandra med barn. 

1. Anpassa vandringen efter barnens ålder och vad ni tror att de klarar av. 

2. Ta många pauser. 

3. Barn som sitter i en bärsele eller ryggsäck kan lätt bli kalla. Klä dem varmt och skydda dem mot regn och blåst. Se även till att de får komma upp och röra på sig med jämna mellanrum.

4. Ha tillräckligt med vatten. På många platser går vattenflaskan att fylla på under vandringen. Ha koll på det innan ni går. 

5. Kläder för alla väder samt stadiga skor är ett måste. 

6. Ladda med mutor.  

För att turen ska bli så behaglig som möjligt är det bra att planera in extra tid (allt tar lite längre tid än man tror), inte stressa på och gå lagom långa sträckor som barnen mäktar med. Våra stora barn har gått alltifrån några kilometer upp till en mil. Ofta har vi försökt variera dagsturerna så att vi går längre någon dag och kortare en annan. Under vår tur till Storhogna valde vi att vandra i varierad terräng och andra dagen tog vi en kortare tur i skogen på tre kilo­­meter. För oss är inte sträckan eller tempot det viktigaste, utan upplevelsen. Att vandra i en fjällbjörkskog som badar i gula löv eller över ett kalfjäll som ser ut att stå i brand av alla röda växter är magiskt. Vi pratar om allt mellan himmel och jord och har roligt tillsammans. Att leta upp en plats i lä, ta upp en termos med varm choklad och bjuda på nygräddade kanelbullar eller en ostmacka har gett hela gänget ny energi mer än en gång. 

Att vi valde att åka till Storhogna från första början berodde mycket på att det ligger på lagom avstånd från Stockholm där vi bor. Och även om vi inte är en familj som brukar planera flera månader i förväg gör vi vissa förberedelser. För att hitta ett bra boende brukar vi till exempel leta på nätet, där det finns många bra sajter som kan ge tips. 

Utrustning beroende på typ av fjällvandring

När det gäller packningen krävs olika utrustning beroende på vilken typ av fjällvandring som man väljer att göra. Om man gör som vi, och tar dagsturer och bor i en stuga eller på hotell, krävs ingen avancerad utrustning. Inte heller krävs svindyra kläder. 

För att dagsturen ska bli så behaglig som möjligt är det dock bra att ha ett par stabila skor som man inte får skavsår av, vind- och vattentäta kläder samt mössa och vantar. Vädret på fjällen kan slå om fort, och därför är det bra att ha varma kläder med sig även om det ser ut att bli en dag med strålande sol. Särskilt under hösten kan det blåsa upp ordentligt, för att sedan bli behagligare igen. 

Eftersom vår yngsta son fortfarande är så liten har vi honom i en bär-ryggsäck. Den beställde vi via nätet, och den har visat sig vara guld värd under våra turer. När man har en sele eller bär-ryggsäck är det viktigt att barnet har tillräckligt varma kläder och är skyddad mot regn och vind. Då de sitter stilla mestadels av tiden bör man ha extra koll på att de inte blir kalla och fryser. 

Lilla Maximilian sover gott på ­pappa Patriks rygg.
Lilla Maximilian sover gott på ­pappa Patriks rygg. Foto: Jenny Fagerlund

 

Vår vistelse i Storhogna blev en jättefin upplevelse även den här gången. Visst var det inte alltid helt smärtfritt och visst blev det lite irritation ibland. Men alla kämpade på och vi hade väldigt kul tillsammans. För mig ger ­fjällvandringen, förutom en härlig upplevelse, en avkopplande tid. Ute i naturen kan jag lämna all stress och press hemma. Här är det här och nu som gäller, och jobb, läxor och annat känns väldigt långt borta. Vi kommer garanterat att fortsätta med våra fjällvandringar. Det finns så otroligt mycket härliga platser att besöka och vi har bara börjat våra äventyr.” 

 

Vill du fjällvandra? Planera på rätt sätt!

Gör din vandring till årets bästa upplevelse! Det här borde du tänka igenom innan du beger dig till fjälls.

Platsen. Hur långt vill ni åka? Vill ni åka upp till Kungsleden och vandra mellan olika stugor, resa till Sälen och nyttja det stora utbudet av aktiviteter eller räcker det kanske med en kortare tur för att få uppleva fjällmiljö? 

Aktiviteter. På många platser runt om i landet finns ett brett utbud av aktiviteter utöver själva fjällvandringen. Ridning, paddling av kanoter, höghöjdsbanor, mountainbike och bassängbad är några av dem. 

Boende. Lyxhotell, fjällstation eller tält? Fördelen med att bo på hotell ­eller en fjällstation är att man inte ­behöver bära på extra packning som tält, sovsäckar med mera. Med tält kan ni däremot stanna var ni vill och är inte beroende av en plats. Tältar man i anslutning till en fjällstation kan man behöva betala en avgift för att få ­använda deras duschar, toaletter och självhushållskök.

Packning. Se till att ni har de kläder och den utrustning som behövs. Tänk på att inte ta med för mycket packning, men vind- och regntäta kläder är ett måste. Se fler tips på utrustning längre ner i artikeln.

Vattentäta dojor kan vara bra när det ska vandras över stock och sten.
Vattentäta dojor kan vara bra när det ska vandras över stock och sten. Foto: Jenny Fagerlund / amelia

Första hjälpen-kit. Ett enklare första hjälpen-kit för dagsturer är bra att ha med om olyckan skulle vara framme. 

Mat. I Storhogna valde vi att äta ­frukost och middag på hotellet och köpa med oss lunchmatsäck. På andra turer har vi haft med frystorkad mat – förvånansvärt gott. Jag brukar även ha med lite nötter, choklad och torkad frukt som är gott när man behöver lite extra energi. På många fjällstationer och hotell kan man hyra en termos, men vi brukar ta med det själva. 

Vatten. En vattenflaska är ett måste. Kolla gärna upp i förväg om det går att fylla på vattenflaskan längs vandringsleden. 

Myggmedel. Under tidig sommar är myggen som flest, och då kan det vara bra att ladda med myggskydd samt insektsnät till tältet. Men även hösten kan bjuda på mygg.

Husdjur. Ska hunden med på fjällvandringen? Många gånger behöver man göra en speciell bokning för att få ta med sin fyrbenta vän. Ta även med vatten och något att dricka ur på själva vandringen. Och tänk på att hundar ska vara kopplade på fjället. 

TIPS!

På Svenska turist­föreningens hemsida finns massor av information och tips för den som är sugen på att fjällvandra. Här finns packlistor, guider samt boenden att boka. Läs mer på Svenskaturist-foreningen.se.

 

Experten: Vanligaste misstaget som nybörjare

Per Elmhester.
Per Elmhester. Foto: Privat

Per Elmhester är fjäll­ledarutbildare inom Friluftsfrämjandet och färdledare i Svenska turistföreningen. 

Jag är helt grön på fjällvandring. Hur börjar jag? 

– Om du inte är van är det bra att utgå från en fjäll­station och göra dagsturer. Via Svenska turistföreningen (STF) kan du även hänga på en nybörjartur med guide, då får du väldigt bra tips i förväg: Vad man ska ha med sig, lämpliga kläder, vad som inte funkar ... Den sortens vandringar brukar vara anpassade för nybörjare och det finns gott om tid att färdas.

Guidade turer, hur mycket kostar det?

– Det beror lite på omfattning, men STF:s nybörjarturer ligger på runt 8 000 kronor för en veckas vandring. Då ingår guide, proviant för hela turen, boende på fjällstationer och i fjällstugor samt lån av viss utrustning om man exempelvis inte har regnställ, ­ryggsäck eller termos.

Vad är det vanligaste misstag man gör som nybörjare?

– Att man inte tar hand om sina fötter. Sedan man fick mobiltäckning i fjällen är flertalet av samtalen till fjällräddningen ­faktiskt om skavsår. Se till att ha bra kängor, och tejpa fötterna i förebyggande syfte!

Vilken tid på året är bäst för fjällvandring?

– Charmen, och faran, med just fjällvandring är att vädret i fjällen är väldigt nyckfullt. Vissa år kommer det snö i juli, andra år är det torrt och fint. Det man kan säga är att i början av sommaren är det fuktigare på grund av snösmältningen och ju längre fram på sommaren man kommer, desto torrare blir det. Vill man titta på blommor är den första delen av sommaren bäst. Om man vill plocka blåbär och hjortron är den senare bättre.

Hur fjällsemestrar man säkert när det gäller covid-19 och smittspridningen?

– Följ rådande rekommendationer. Social distansering är fortfarande viktigt, så undvik folksamlingar och grupper, såväl under resa till fjällen som på plats i fjällen. Res inte till fjällen om du tillhör en riskgrupp – vi ska inte belasta sjukvården i fjällregionerna i onödan. Handhygien är fortfarande viktig och om du eller någon i ditt sällskap insjuknar eller påvisar ­symptom ska ni kontakta sjukvårdsrådgivningen. Var beredd på att ni kan behöva stanna där ni är och vänta ut situationen. Räkna inte med att ni kan få hjälp med at ta er ut, utan planera med extra marginaler såsom extra mat och dryck.

Tips på utrustning för alla vandrare

Dagstur:

■ Regnställ 

■ Vindtät jacka 

■ Tröja (ull eller fleece) 

■ Kniv 

■ Karta och kompass 

■ Vandringskängor 

■ Byxor och t-shirt 

■ Mat och dryck

 

Flerdagars-­vandring

■ Underställ 

■ Mössa 

■ Vantar 

■ Underkläder 

■ Strumpor 

■ Tält 

■ Ryggsäck 

■ Sovsäck 

■ Liggunderlag 

■ Tandborste 

■ Tandkräm 

■ Tvål 

■ Schampo 

■ Myggmedel 

■ Liten handduk 

■ Toalettpapper 

■ Solskyddskräm 

■ Plåster 

■ Värktabletter 

■ Mat 

■ Kök inklusive bränsle och tillbehör 

■ Kåsa 

■ Bestick 

■ Tallrik 

■ Tändstickor

LÄS OCKSÅ: Pilgrimsvandring i Sverige! Så är det att vandra S:t Olavsleden