Kvinnoläkaren ger svar på vad man kan göra åt torra slemhinnor som gör ont vid sex.
Kvinnoläkaren ger svar på vad man kan göra åt torra slemhinnor som gör ont vid sex. Foto: Shutterstock

”Jag har torra slemhinnor och sex gör ont” – kvinnoläkaren ger råd

Läsaren Helena lider av torra slemhinnor och får ont av penetrerande sex. amelias kvinnoläkare Susanna Ericsson kommer med hjälp och råd på behandlingar som fungerar.

”Jag har problem med torra slemhinnor. Jag är ständigt torr och det är värst när jag försöker ha sex - omöjligt. Jag är i klimakteriet och har hört att östrogenbehandling kan hjälpa. Hur går det till och finns det några biverkningar? /Helena”

Östrogen hjälper mot torra slemhinnor!

Svar: Ja, det hjälper med östrogen! I klimakteriet drabbas cirka hälften av alla kvinnor av torra/ sköra slemhinnor vilket kan medföra f lera olika besvär - som smärta, återkommande urinvägsinfektioner, klåda och urinträngningar.

LÄS OCKSÅ: ”Vaginal laser mot sköra slemhinnor – funkar det?”

Slemhinnorna är kroppens skydd mot bakterier, och torra slemhinnor ger ett sämre skydd. Om man har återkommande urinvägsinfektioner på grund av torra/sköra slemhinnor kan östrogenkräm direkt på slemhinnorna i underlivet hjälpa. Då slipper man ta antibiotika bara för att drabbas av en ny infektion så snart kuren är över.

Behandlingen med östrogen hjälper mot torra slemhinnor och har snabb effekt

Östrogenbehandling hjälper också mot samlagssmärtan när de torra slemhinnorna byggs upp.

Behandlingen har snabb effekt (inom ett par veckor) och är receptfri. Den finns som kräm, slidpiller med mera.

LÄS OCKSÅ: Lisa hittade njutning i tantran: ”Jag har slutat jaga orgasmer”

Har man bröstcancer så bör man rådgöra med sin läkare innan man inleder någon behandling med östrogenkräm, oavsett om den är receptfri. Östrogenkräm direkt i slidan ger ingen effekt ”i hela kroppen”, till skillnad från tabletter.

Det är ändå viktigt att – om du får huvudvärk, vaginala blödningar eller något annat besvär efter att du startat med krämen – rådfråga en gynekolog eller allmänläkare innan du fortsätter. Jag rekommenderar också årliga gynekologbesök för kontroll.

LÄS OCKSÅ: Svampinfektioner i underlivet som inte går över – kvinnoläkaren ger råd

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!