Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaginal laser mot sköra slemhinnor - funkar det?

amelias läsare ”Bella” har problem med sköra slemhinnor. Nu undrar hon om det är värt att stärka upp området med vaginal laser - trots att det är dyrt. Fungerar det verkligen? Kvinnoläkaren svarar. 

De flesta får sköra slemhinnor med åren, säger Susanna.
De flesta får sköra slemhinnor med åren, säger Susanna. Foto: Shutterstock

Fråga: Jag har fött två barn och nu, långt senare, har jag fått besvär med sköra slemhinnor. En privat gynekolog rekommenderade mig vaginal laser för att stärka området. Behandlingen ska förebygga problem som inkontinens och framfall.

Jag fick uppfattningen att om jag gör behandlingen så kan jag slippa en framtida operation. Men det är dyrt, tre behandlingar för totalt 30 000 kronor. Jag vill gärna slippa en eventuell operation och inkontinens, det är värt massor för mig. Funkar ingrepp av det här slaget och vilka är riskerna? /Bella

Kvinnoläkaren om vaginal laser: ”Det saknas säkra studier”

Jag har funderat, pratat med kolleger och läst mycket om vaginal laser sedan jag fick din fråga. Med förebyggande operationer och behandlingar är det viktigt att de faktiskt förebygger sjukdom och lidande, och inte skapar dem. Forskning och beprövad vetenskap är centralt, det vill säga att det gjorts bra forskningsstudier där man har kunnat fastställa att en stor grupp kvinnor blir hjälpta utan att drabbas av komplikationer.

När det gäller vaginal laser så finns inte de studierna än. De gynekologer/plastikkirurger som använder metoden beskriver att det kan ”återskapa ett yngre underliv” genom att man med laser (värmestrålning) i vaginan får kroppen att producera ny vävnad, som gör underlivet tajtare och mindre torrt/skört.

Det man kan se från de fåtal studier som finns är att en del kvinnor blir hjälpta av vaginal laser, medan andra får biverkningar som ärrbildning, samlagssmärta eller annan smärta, och till och med brännskador. Jag tycker inte att det finns tillräcklig forskning för att kunna rekommendera behandlingen, särskilt med tanke på dessa biverkningar.

Hormonerna i kroppen förändras med åren och gör att de flesta kvinnor får skörare slemhinnor. Det finns hormonkrämer som kan hjälpa, och för att förebygga prolaps (framfall) är vanliga knipövningar effektivt.

Jag är dock ödmjuk inför nya behandlingsstrategier och kanske kommer jag med tiden att omvärdera min inställning till vaginal laser, eftersom forskning pågår.

KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet.
KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet.

Vill du ha raka, ärliga svar om kvinnohälsa? Fråga Susanna! Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se

LÄS OCKSÅ: ”Det gör ont när vi försöker ligga”