Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Missbrukar du din mobil? Sex sätt att mobildetoxa

Får du panik när du glömt telefonen hemma? Lugn, vi hjälper dig. Det går att göra slut med mobilen. Gör Amelias test och se om du är mobilberoende – och läs hur du gör en mobildetox. 

Foto: Istock

Missbrukar du din mobil? Svara, helt ärligt, på dessa sex frågor i testet för att se om du har ett problematiskt förhållande till din mobiltelefon.

Test – missbrukar du din mobil?

1. Känner du dig orolig eller stressad över att missa saker om du inte tittar på din mobil under en dag?

2. Har du försökt minska din mobilanvändning men misslyckats?

3. Ägnar du mycket tid åt att tänka på mobilen och hur du ska använda den härnäst?

4. Känner du en skyldighet att svara på sms eller mejl så fort som möjligt?

5. Har du svårt att lämna mobilen hemma när du går, också om det bara är för en kort promenad?

6. Om ditt batteri tar slut, gör du omedelbart upp en plan för när du ska kunna ladda det igen?

Resultat: Har du svarat ja på två eller fler frågor har du antagligen ett problematiskt förhållande till din mobil. Inte konstigt alls eftersom mobilerna och apparna är designade för att vara beroendeframkallande. Men kanske är det nog nu? Se hur du tar tillbaka makten över din mobil!

Så mobildetoxar du – sex enkla knep

1. Fundera igenom varför du vill minska ditt mobilanvändande. Är det för att du ”borde” eller finns där en djupare orsak? Tvång är sällan hållbart i längden, så fokusera på det positiva du vill göra istället. Träffa vänner, läsa eller träna mer? Tänk på vad du får om du låter bli mobilen i en timme, inte vad du går miste om.

2. Installera en app för att övervaka ditt använ- dande. Till exempel appen Moment hjälper dig att hålla koll på hur ofta och hur länge du tittar på mo- bilen. Kanske dags att se sanningen i vitögat för att hitta detoxmotivationen?

3. Utmana dig själv att göra saker utan telefonen närvarande. Se en film och lämna mobilen i ett annat rum eller und- vik att ta upp den under bussresan. Gör det oftare och längre stunder varje gång. Till slut kommer du att klara en hel kväll utan uppkoppling!

4. Ha kvar bara de appar du behöver och radera resten. Behöver du facebook eller räcker det med messenger? Kan du kolla instagram via en browser istället? Om det känns för drastiskt att radera, så flytta de ”onödiga” apparna från tele- fonens första sida så att du slipper se ikonen varje gång din skärm lyser upp.

5. Ta bort alla push-notiser och byt till en ovanlig ringsignal. Push-notiserna är en stor stressbov som stjäl ditt fokus helt i onödan. Om du delar ringsignal med många andra kommer du antagligen att börja rota i väskan så fort det ringer två säten framför dig i bussen.

6. Ta bort jobbmejlen från mobilen. Många upplever att de måste vara till- gängliga hela tiden – men vem ställer egentligen de kraven? Rannsaka dig själv och prata med din chef om du känner dig osäker på vad som gäller.

Experten: Så påverkar mobilen din vardag

– Att göra slut med mobilen är inte detsamma som att sluta använda den helt. För det är inte hållbart i längden, säger Catherine Price, vetenskapsjournalist och författare till boken Hur du gör slut med mobilen. 

Istället handlar det om att ta reda på hur du vill att ditt förhållande till din mobil ska se ut.

– Se det inte som en skilsmässa, utan mer som parterapi, säger Catherine Price.

Idén till boken fick hon en kväll när hon satt hemma med sin dotter som då var några månader.

– Hon ville ha min uppmärksamhet, och jag gav henne inte den eftersom jag kollade antika dörrhandtag på Ebay. Då insåg jag att det är så här vi håller på hela tiden – inte bara med våra barn, utan också med våra vänner, kollegor och partners.

Forskning visar att vi har blivit sämre på att fokusera

Och det är allt fler som känner att mobilen påverkar vardagslivet negativt.

– Forskning visar att vi har blivit sämre på att fokusera, för vi är så vana vid de regelbundna impulser vi får av vår telefon. Dessutom har vi fått sämre minne, eftersom det vi ska komma ihåg finns på nätet eller i anteckningarna, säger Jimmy Mogrip, beteendevetare och författare till boken Uppkopplad, urkopp- lad, avkopplad. 

Samtidigt har vår kreativitetsförmåga försämrats och vår stressnivå stigit till nya höjder eftersom vi ständigt är upp- kopplade och lätt tar med oss jobbet hem. Men Jimmy Mogrip tycker sig se en förändring och påpekar att all mobil- användning såklart inte är av ondo.

– Jag tror vi kommer att se en ökad diskussion kring vad som är meningsfullt användande och vad som inte är det.

Men vi då, som är fast i mobilslavs-generationen, hur gör vi?

Enligt Catherine Price är det aldrig för sent för förändring.

– Det viktigaste är att du frågar dig själv: ”Vill jag spendera så mycket tid på min mobil som jag gör?” Jag tror att många blir förvånade över hur någon minut här och en kvart där blir väldigt mycket tid i slutändan.

 

Läs också: Våga testa en digital detox – så gör du