Den här videon kommer få dig att förstå – så här är det att leva med autism

Har du någonsin funderat hur det är att leva med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd? Då borde du verkligen se den här videon. Den kommer ge dig större förståelse för personer med autism och autismliknande tillstånd.

I Sverige lever i dag mellan 1 och 2 procent med autismspektrumtillstånd. Under beteckningen AST samlas de tidigare diagnoserna autistiskt syndrom, Aspergers syndrom och atypisk autism/autismliknande tillstånd.

Hur det är att leva med autism

Autism är en funktionsnedsättning som innebär svårigheter med socialt samspel och en benägenhet att göra saker på ett upprepat sätt. Det som är gemensamt är att AST påverkar ens förmåga att vara social och kommunicera med andra.

Lever man med autism är det väldigt vanligt att man har svårt för saker som att:

Skaffa vänner.

Förstå hur andra tänker eller känner.

Titta personen i ögonen som man pratar med.

Börja prata eller veta vad man ska säga när man pratar med en person.

Förstå vad andra menar.

LÄS MER: Autistiske James vill inte röra någon – nu har hunden Mahe gett honom nytt liv

Man har alltså svårt för det sociala samspelet, att kommunicera och har begränsade mönster av beteenden och intressen. Lever man med ATS kan det vara svårt att förklara för någon som inte lever med det hur det egentligen är. Men den här filmen från The National Autistic Society har gjort det aningen enklare för personer som inte lever med eller nära någon med ATS att förstå hur det är.

 

LÄS OCKSÅ! Mammorna till barn med NPF: ”Vi kämpar för våra barn varje dag”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!