Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Må bättre psykiskt - bygg din inre superstyrka med expertens 5 steg

Sann styrka kommer inifrån och är avgörande för hur du klarar livets utmaningar. Men styrkan kommer inte av sig själv - du behöver träna din insida. Här får du strategin som gör dig starkare, gladare och lugnare - inifrån och ut.

När tog du dig senast tid att stanna upp och verkligen känna efter: Hur mår jag idag? Hur känns kroppen? Längtar musklerna efter att få jobba eller behöver de hjälp att slappna av? Känner jag mig lycklig? Är jag stressad? Är mina andetag lugna och djupa eller snabba och ytliga? Eller, för att förenkla det hela: Tar du hänsyn till dina egna behov?

Eller är det snarare så att du har stängt av det där örat som lyssnar inåt och istället sätter dina nära och kära i första rummet, med fokus på jobbet, hemmet, städningen? Kanske också sociala medier som stjäl mycket tid?

Du är inte den enda som har prioriterat bort den viktigaste personen i ditt liv – dig. Problemet är bara att när du aldrig lyssnar till de signaler din kropp sänder ut är det svårt att veta vad den behöver.

Frida Lindström.
Frida Lindström.

Frida Lindström är holistisk livsstilscoach, personlig tränare, kostrådgivare och vd för träningsanläggningen Under construction i Stockholm.

– Vi behöver ta hand om, behandla och förvalta kroppen som en enhet där allt hör ihop, och arbeta både fysiskt och mentalt så att vi kan fördela och rikta vår energi klokt. En balanserad och vältränad insida skapar en balanserad och vältränad kropp, säger hon.

Frida menar att vi lever i ett samhälle som vi inte är skapade för, där vi hela tiden tiden stressar, skyndar, behöver ta snabba beslut och där tiden att reflektera blir mindre.

– Vi klarar en hel del stress, men när vi har ett högt kortisolpåslag under en lång tid slås många funktioner i kroppen ut. Vi får sämre matsmältning, sömn och immunförsvar och våra halter av må bra-hormoner som serotonin och oxytocin minskar. Vi mår allt sämre kemiskt trots att möjligheterna och kapaciteten att må riktigt bra finns där!

Du är din egen pilot i livet, din hälsa är ditt ansvar

Därför behöver vi hitta strategier för att stressäkra oss själva och våra liv, motstå frestelsen att hoppa på alla trender och ideal, som får oss att tro att vi måste se ut på ett visst sätt eller hinna med omöjligt många saker.

– Det finns alltid vägar att gå för att optimera sin egen hälsa. När vi gör det får vi en helt annan stresstålighet, bättre produktivitet, bättre återhämtning, bättre koncentrationsförmåga, en stark, hållbar kropp och ett skarpt sinne. Vi kommer alla att åka på smällar i livet, men det handlar om hur vi är rustade för att möta dem och kunna ta oss därifrån.

Och den enda som kan ta ansvar för och skapa en stark rustning i just ditt liv är du.

Lär dig att lyssna inåt - hur mår du? Vad behöver din kropp?
Lär dig att lyssna inåt - hur mår du? Vad behöver din kropp? Foto: Istock

– Du är din egen pilot. Det är viktigt att påminna om ansvaret vi har för vår egen hälsa. Ju mer tid vi lägger på självutveckling, desto mer kan vi casha in i vårt tillstånd och i relation till både andra och oss själva. Allt handlar om hur vi agerar, och är vi stressade och inte mår riktigt bra kan vi faktiskt starta om och rätta till det.

Första steget på vägen till ett hälsosammare liv är att hitta tid att reflektera. Vad är det som stressar och pressar dig? Hur mår din kropp? Den signalerar hela tiden till oss, men ofta väljer vi att inte lyssna. Om du är supertrött är det kanske inte fem snabba espresso din kropp ber om, utan lite mer sömn.

– Jag tycker att vi ska lära oss att lyssna intresserat på vad vår kropp och vårt inre säger till oss, säger Frida Lindström.

– Vi har ett extremt fint nätverk av intelligens på insidan i form av till exempel cirkulationssystemet, muskelsystemet, nervsystemet och skelettsystemet. Och de behöver kalibreras och kommunicera med varandra för att fungera på bästa sätt.

För det är ju först när alla system i din kropp är i balans som du verkligen kan må bra.

– Vi vill inte sitta när vi blir äldre och titta tillbaka och ångra varför vi inte gjorde si eller så. Vi är värda att njuta av våra liv. Men kan vi verkligen lära kroppen och oss själva att göra annorlunda?

– O ja! Alla har förmågan att byta mönster. Vår kropp är intelligent och hjärnan är plastisk, den går att forma om och omorganisera. Det tar en stund att trampa upp en ny stig, men det är så värt det!

 

Gör en mental omstart - och må bättre i 5 steg

Steg 1: Svara på livsfrågorna

Först och främst måste du bestämma dig för att du vill få till en förändring. Det må låta självklart, men faktum är att om du inte är övertygad kommer du hela tiden att hitta anledningar att skjuta upp processen.

– Vänta inte! Det kommer sällan tillfällen när det är perfekt, det blir ju aldrig helt tomt, säger Frida Lindström.

Utgå från dig själv, sortera nuläget och tänk på att det inte finns några supersnabba lösningar – hälsa är ett livstidsprojekt. Koppla också på ditt tålamod och håll kvar fokus även om hinder försöker skymma sikten. Förändringen kommer inte att ske av sig själv, men ha tillit till processen – du klarar det, och det är värt det.

Börja med att reflektera över hur du mår och hur ditt liv ser ut idag. Ställ dig frågor som:

Vad mår jag bra av?

När känner jag glädje?

Vad gör mig stressad?

Hur vill jag känna mig när jag vaknar?

Hur vill jag må när jag går hem från jobbet?

Hur vill jag känna när jag tränar?

Vilka träningsformer är mest motiverande?

Hur låter mitt självprat?

Vad matar jag mig med mentalt?

Var lägger jag mitt fokus i informations flödet?

Riktar jag det dit där jag får näring?

Vilket tillstånd vill jag vara i för det mesta?

Hur vill jag bemöta mig själv och andra?

 

Steg 2: Lägg upp en strategi

Skriv ärligt ner svaren på dina frågor. Genom att medvetandegöra vad som stressar dig och vad som får dig att må bra är det mycket lättare att lägga upp en strategi för att hantera vardagen.

När du reflekterat över ditt nuläge, börja planera och hitta mål som skapar lust.

Gör gärna ett moodboard med härliga bilder som ger energi dit du är på väg, där du känner och mår som just du vill.

Foto: Istock

 

Steg 3: Prioritera rätt

Skapa tid för livets viktigaste bitar. Här är fem fokusområden, som är väldigt viktiga för alla.

1. TRÄNING – Fysisk aktivitet är superviktigt. Blanda in balans, koordination, kondition, rörlighet och styrka.

2. NÄRING – Ät varierad, näringstät mat med mycket grönt.

3. ÅTERHÄMTNING – Återhämtning är inte samma sak som vila, utan kan vara medveten närhet i stillhet, en promenad i skogen eller meditation.

4. SÖMN – God sömn är livsviktigt! Det är under sömnen som kroppen, hjärnan och immunförsvaret reparerar sig.

5. GODA RELATIONER – Omge dig med kärleksfulla människor och var kärleksfull mot dig själv. Visa din omgivning uppskattning.

 

Steg 4. Börja meditera

Låter det flummigt? Det behöver det inte vara. Meditation fungerar och blir extra viktigt när tempot är högt.

FÖRDELAR MED MEDITATION:

Ökad känsla av livskvalitet.

Ökad förmåga till djup avspänning.

Förbättrad koncentration.

Sänkta stressnivåer.

Större självkännedom.

Förbättrad matsmältning.

Stärkt nervsystem.

Gör så här: Bestäm dig för att meditera tio minuter om dagen, fem veckor i sträck. Bestäm dig för att du ska fortsätta, trots att det kan ta emot.

– Meditation är obekvämt ibland, magiskt ibland. Du möter allt, både det bekväma och det obekväma, men att medvetandegöra det hjälper oss att både släppa taget och att förstå, förklarar Frida.

– Och eftersom 95 procent av våra tankar är samma idag som igår är det ju rätt schyst att bli kompis med dem.

Här är en enkel meditationsövning på 10 minuter. 

Foto: Getty Images
Meditation gör skillnad - tio minuter räcker

 

Steg 5: Skriv tacksamhets-dagbok

Ta för vana att skriva ner några saker du är tacksam över innan du går och lägger dig. Det kan vara alltifrån att du är frisk till att du klarade av en knepig uppgift på jobbet.

– Vi behöver ofta påminna oss om att uppskatta det vi redan har. När tempot är snabbt så är det lätt att glömma vad vi har i jakten på mer.

Foto: Istock

Exempel på saker vara tacksam för:

Att jag har en kropp som fungerar hyfsat.

Att jag inte har rökt på tre veckor.

Att jag har vänner som bryr sig om mig.

Att jag har börjat jogga och att min kropp klarar det.

Det lätt att glömma vad vi har i jakten på mer

 

När planen spricker

Barnen är sjuka och chefen kommer in med en ny uppgift. Hjälp! Det känns omöjligt att hinna med att vara hälsosam.

– Om vi har en daglig rutin som funkar gör det inte så mycket när planen spricker ibland, acceptera och gör det bästa av det. Ta de små tillfällena. När barnen sover, sätt dig ner och meditera i tio minuter istället för att hoppa in på Facebook.

VIKTIGT!

Tvivla inte över dig själv.

Omge dig med människor som ger energi.

Skala bort energitjuvar i den mån det går.

Känn efter vad du mår bra av. Gör det.

Var omtänksam mot dig själv och tänk snälla, ödmjuka tankar.

Ta ansvar för din egen hälsa, ingenting funkar om du inte gör det.

Foto: Istock