Smarta bakterier, viktiga vitaminer och smaskiga smaker. Rätt mat gör inte bara gott för kroppen, utan även för knoppen. Vi snackade med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om hur det funkar. Kan man äta sig gladare?

V

ad är grejen med lyckomat, kanske du undrar? Jo, forskning visar att magen, och bakterierna som bor i den, har en koppling till vårt psykiska välbefinnande.

– Det är inte bara du som ska bli mätt, utan också dina hundratals olika sorters tarmbakterier, och de gillar olika sorters fibrer, säger Henrik Ennart, vetenskapsjournalist och författare till boken Happy food 2.0.

Grönsaker, fibrer och variation är tre nyckelord att lägga på minnet

– Prova att köpa en ny råvara varje gång du handlar. Det tycks vara viktigare att äta många olika sorters växter än att äta väldigt mycket av några få, tipsar han.

Många tänker kanske att ”rätt ingredienser” innebär dyra pulver och ­konstiga superingredienser. Men så ­behöver det inte vara – tvärtom. Grönsaker, fibrer och variation är tre nyckelord att lägga på minnet.

Försök att varje dag äta åtminstone lite bönor eller andra baljväxter, fullkorn, lökväxter, gröna bladgrönsaker och korsblommiga växter som broccoli.

Toppa med så mycket frukt, bär, frön och nötter som bara möjligt. På det ­här viset får du i dig mängder av olika sorters fibrer och kan utveckla en frisk och varierad tarmflora.

6 lyckliga måltidstips

Tycker du att det känns knepigt med tarmbakterier och nyttiga ingredienser hit och dit? Här är de superenkla tipsen som främjar tarmfloran.

  • Fiberfrossa

Ät varje dag grönsaker som innehåller en stor variation av fibrer (fibrer är guld värt för tarmfloran!).

  • Mera mjölksyra

Se till att få i dig mjölksyrabakterier varje dag. Yoghurt eller ännu hellre Kefir (innehåller mer bakterier), opastöriserad ost eller syrade ­inläggningar som surkål är perfekt.

  • Ät färggrant

Ät i regnbågens färger. Ta för vana att få in så många färger som ­möjligt på tallriken. Välj färgstarka alternativ när du handlar.

  • Krydda

Ät smakrik och väldoftande mat med stort inslag av aromatiska ­örter och kryddväxter.

  • Testa nytt

Utmana dig själv genom att varje vecka köpa minst en grönsak eller annan råvara som du inte brukar äta.

  • Stressa ner

Ät inte på språng. Gör inget annat medan du äter. Lägg ifrån dig ­gaffeln mellan tuggorna.

Hälsopimpa en powergröt!

Vanlig havregrynsgröt är mums för tarmfloran. Toppa gröten med extra nyttigheter i form av linfrön, solros­kärnor, valnötter och bär och du har tillrett en sann ­hälsobomb.

gör gröt nyttig topping

Foto: David Loftus (Happy Food)

Recept: Kallrörd gröt med lingon och mjölk

Receptet kommer från Boken Happy food 2.0 skriven av journalisten Henrik Ennart, med recept av kocken Niklas Ekstedt.

Blanda ihop din gröt kvällen innan, ställ in tallriken i kylskåpet, och vips – morgonen efter är frukosten färdig att servera. 20 minuter, 4 portioner

2 msk linfrön
3 msk solroskärnor
2 msk valnötter, grovt hackade
2 dl havregryn
6 dl mjölk
2 msk honung
1 tsk salt
3 msk lingon (frysta eller färska)

Gör så här:

  1. Rosta linfrön och ­solroskärnor i ugn på 175 ° i ca 10 minuter, rör om varannan minut. Ta ut och låt svalna.
  2. Blanda med valnötter och havregryn. Tillsätt 4 dl mjölk och låt stå kallt över natten.
  3. Rör om och tillsätt ­eventuellt mer mjölk för att få en grötlik konsistens.
  4. Smaka av med honung och salt.
  5. Toppa med lingon och mjölk. Servera mer honung till om du vill.

Visste du att?

Havregryn är fullt av lösliga fibrer, vilket är viktigt för en sund ­tarmflora. Våra gamla hederliga ­havregryn är, om något, supermat!

 

LÄS OCKSÅ: Är det onyttigt att äta sent på kvällen eller inte? amelia reder ut!