Läsaren Latifah kissar på sig när hon tränar efter graviditeten. amelias expert PT-Fia kommer med råd och tips!

”Ända sedan jag födde mitt första barn för två år sedan är jag livrädd för att kissa på mig vid träning eller aktivitet. Ett halvår efter förlossningen spelade jag brännboll med jobbet, och mitt under en spurt kände jag helt plötsligt att jag kissade på mig. Jag skämdes så mycket att jag ville säga upp mig där och då. Kan jag ha sabbat något genom att jag ansträngde mig för tidigt? Ibland när jag hoppar eller lyfter känner jag hur det trycker på. Jag är så rädd för att det ska hända igen att jag nu undviker träning helt. Vad ska jag göra?”/Latifah


Svar: Vi är många som läcker. Lova att du genast slutar att skämmas. Det du beskriver är jättevanligt, både bland kvinnor som fött barn och dem som inte gjort det. Låt inte det här hålla dig borta från träningen.

”För de flesta ordnar det sig med hjälp av knipövningar”

Jag födde själv mitt första barn i oktober 2017, och kissade på mig när jag sprang Vårruset i maj. Vi är många som upplevt det du gjorde. Det handlar om att man har en försvagad bäckenbottenmuskulatur efter graviditet och förlossning. För de flesta ordnar det sig i takt med att kroppen läker och med hjälp av regelbundna knipövningar, men inte för alla.

Hjälp finns att få. Gå till din gynekolog och berätta om problemen. I vissa fall räcker det med övningar, i andra fall behöver man en operation. Det spelar ingen roll att det är över två år sedan du födde ditt första barn, det är aldrig för sent att söka hjälp efter en förlossning.

Kram på dig!
/PT-Fia

Foto: Istock

pt-fia

Foto: Peter Knutson

Sofia ”PT-Fia” Ståhl är hälsoinspiratör, personlig tränare, kostrådgivare och bloggare. Hon brinner för att hjälpa andra att må bra. Här svarar hon på läsarnas frågor om kost och träning.

Vill DU ha hjälp med kost eller träning? Skicka din fråga till: FRAGA.PTN@AMELIA.SE


pischa

Häng med amelias träningsprofil Pischa Strindstedt på höstens roligaste träningshelg! 👏 Läs mer och säkra din plats här!