Knip dig till styrka och bättre sex - 3 bra knipövningar

Många tror att knipa, det är något man gör efter förlossningen för att slippa läckage. Och det stämmer, men knipet är så mycket mer och påverkar både vår hälsa och utstrålning. 

  – Knip för både livet och underlivet om det är dig kärt, kvinna, säger författaren och yogainstruktören Karin Björkegren Jones som kom med sin bok Knip för bättre hälsa tidigare i år. En hel bok om varför knipet är viktigt, och hur du kan knipöva på olika sätt.

Många vet att knipet hjälper dig att hålla tätt och motverkar foglossning vid graviditet. Det är även bra mot hemorrojder och livmoderframfall. Men starka bäckenmuskler gör dig dessutom snyggare!

– När du kopplar på ditt knip och får det lilla inre lyftet, så sträcker du på ryggen, får en rakare hållning och ger ett stoltare intryck, säger Karin.

Det här ger i sin tur starkare rygg och en plattare mage. Ja, när du kniper stärker du insidan, vilket visar sig på utsidan. Och som extra bonus kan knipet ge dig ett skönare och roligare sexliv.

– Du lär känna ditt underliv och blir tajtare, vilket gör det härligare för både dig och din partner. Det finns faktiskt kvinnor som kan knipa sig till en orgasm, alldeles själva – visst låter det härligt, säger Karin.

Så jobba på att göra knipet till en vana.  

Tre bra knipövningar

Det kan vara svårt att hitta knipet, men det finns många sätt att göra det på.  Vad är lättast för dig? Prova våra övningar och hitta din favorit. Kom också ihåg att variera knipet; att ibland träna snabbhet, ibland styrka eller uthållighet (se nedan).

1. På rygg med fötterna på en stol

Gör så här:

Lägg dig på rygg med fötterna och underbenen på en stol. Slappna av i magmusklerna, benen och fötterna. Lägg gärna händerna längst ner på magen för att känna om du kan slappna av. I den här ställningen kan du börja öva på snabbhetsknipet, styrkeknipet och uthållighetsknipet. När du känner att du hittat ett, går du vidare och testar att lägga in de olika knipen i de andra ställningarna.

Övning 1: Snabbhetsknip

Koppla på knipet och håll det i två–tre sekunder, sedan slappnar du av två–tre sekunder. Upprepa några gånger tills du känner skillnaden mellan knip och avslappning. Gör det till ett mål att klara av tio gånger.

Övning 2: Strykeknip

För att bygga upp styrka ska du hålla långa knip. I fem–sex sekunder håller du knipet med maxkraft innan du slappnar av. Andas lugnt. Glöm inte att känna av skillnaden mellan avslappnat läge och när du kniper maximalt. Det är också viktigt att kunna slappna av i bäckenbotten.

Övning 3: Uthållighetsknip

Slutligen kniper du inte med full styrka, utan så att du kan andas hela tiden. Många har nämligen en tendens att hålla andan när de kniper. Om du gör det, är det här en bra övning för dig. Du håller knipet länge, cirka 30 sekunder till en minut.

2. Sitta på en stol

Gör så här:

Sätt dig på en stol och förankra fötterna under knäna med fotsulorna i golvet. Låt händerna vila på låren. Sträck på ryggen, lyft i bröstet utan att svanka. Behåll en naturlig svank. Flytta tyngdpunkten så att du växelvis sitter över anus, området mellan anus och slidan och över urinröret. Försök att inte spänna rumpan, utan aktivera den inre muskulaturen beroende på var du lägger tyngdpunkten. Så här kan du sitta och balansera tyngdpunkten mellan tre till fem gånger på vartdera område.

3. Varianter på halvbrygga

Gör så här:

Lägg dig på rygg. Böj knäna. Placera fötterna höftbrett isär på golvet. Ligg med naturlig svank. Koppla på knipet och med det påkopplat lyfter du bäckenet uppåt. Du har hela tiden jämnt fördelad vikt på fötterna. Det här är ditt neutrala läge. 

Förläng benet:

Härifrån sträcker du benet bort ifrån dig, med pointad fot, men låt höfterna och låren vara parallella. Stanna här och andas samtidigt som du håller knipet fem–tio andetag. Kom ner på utandning med benet och byt ben. Vila och repetera sedan gärna ett par tre gånger.

Benet uppåt sträck:

I den här övningen sträcker du benet rakt upp och försöker att inte tappa höften. Höfterna ska vara parallella hela tiden. Håll här fem–tio andetag. Kom ner med foten på utandning och byt ben.

Bilderna ovan tagna ur

boken Knip för bättre hälsa.

Foto: Anneli Hildonen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!