Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jag har så lite mens - är något fel?

amelias läsare ”Snålis” har väldigt lite mens, och är orolig att sparsam mens kan påverka hennes fertilitet. Kvinnoläkaren reder ut. 

Läsaren Snålis är rädd för att hon har lite mens – kvinnoläkaren reder ut.
Läsaren Snålis är rädd för att hon har lite mens – kvinnoläkaren reder ut. Foto: Shutterstock

Fråga: Jag har i hela mitt liv haft otroligt lite mens. Första dagen blöder det lite, så pass att jag måste använda en tampong eller trosskydd. Dag två ser man nästan bara när man torkar sig, och dag tre är mensen slut. För mig har detta varit skönt, men nu när jag är 33 år och börjar tänka på att skaffa barn har jag blivit orolig över att ­något är fel. Att äggen inte hinner mogna tillräckligt? Min mamma har dock också lite mens, och hon fick ju mig utan problem. /Snålis

Kvinnoläkaren om att ha lite mens: ”I ditt fall är det ingen fara”

Menstruationsblödningens mängd varierar från kvinna till kvinna men brukar vara cirka 30–50 ml. Det är framförallt de som varje månad blöder mer än så som kan få medicinska besvär i form av blodbrist, med trötthet och hjärtklappning som följd.

Att, som du, blöda mindre är inget som är oroande, särskilt med tanke på att du alltid gjort det och så även din mamma. Din bakgrundshistoria är mycket viktig för att jag ska kunna svara dig så som jag gör – att jag inte är orolig och att det inte har samband med sämre fertilitet eller omogna ägg.

Om du plötsligt fått mindre mens så hade jag däremot börjat fundera...

Om du däremot skrivit att du nyligen fått förändrade ”blödningsvanor” och plötsligt blödde mycket mindre, så hade jag funderat över till exempel graviditet (man kan vara gravid och blöda små mängder ändå), sköldkörtelsjukdom, hormonrubbningar orsakade av viktförändring/stress/överdriven träning, eller ett tillstånd som heter polycystiskt ovarie­syndrom, kanske även ”tidigt klimakterium”.

Jag skriver inte om alla ovanstående tillstånd för att oroa dig, utan för att andra läsare kanske känner igen sig.

Om du har börjat tänka på att skaffa barn så tycker jag ändå att det kan vara en god idé att boka ett besök hos en gynekolog för en rutinundersökning och samtal runt fertilitet.

LÄS OCKSÅ: Jag blir inte gravid – varför? Kvinnoläkaren svarar

Vill du ha raka, ärliga svar om kvinnohälsa? Fråga Susanna! Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se

Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet.
Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet.