Vad ska man göra om man inte blir gravid, trots att man har försökt under flera år? Trots att man varit på en undersökning där allt "ser bra ut"? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson ger råd.

Fråga: Jag har en femårig flicka och skulle så gärna vilja få ett barn till, men vi har försökt i åratal. Vi var på undersökning och samtal för ett par år sedan, men läkaren hittade inget fysiskt fel på vare sig mig eller min man och sa åt oss att fortsätta försöka så skulle det ordna sig. Men det har det inte gjort. Har du något råd? /Längtar ihjäl mig …

blir-ej-gravid varför läkare

Kvinnoläkaren svar: Ni behöver en ny utredning

Det är definitivt dags för er att göra en ny undersökning! En bra tum­regel är att man ska söka hjälp om man har försökt bli gravid under ett år utan resultat. Man behöver gå igenom både din och din mans hälsa och undersöka er båda. Det finns en massa faktorer som spelar in när det gäller fertilitet. Kanske är det bara något litet ni behöver hjälp med för att du ska bli gravid.

Sök hjälp om man försökt bli gravid under ett år utan resultat

Har du gjort ägglossningtester så du har koll på när din ägglossning är? Har du börjat med någon ny medicin eller har din man gjort det? Är ni fysiskt aktiva och äter en varierad kost? Har du kontrollerat din sköldkörtel? Och hur är det med stress och den psykiska hälsan?

När det gäller din man så kan exempelvis spermierna ha blivit färre eller fått sämre kvalitet med åren. Det undersöks med ett enkelt prov. Vidare så undrar jag om du eller din man röker? I så fall rekommenderar jag er att försöka sluta, eftersom rökning försämrar fertiliteten.

Jag tycker att du ska leta upp en gynekolog som gör fertilitetsutredningar, eller vända dig direkt till en IVF-klinik. Om undersökningar och blodprov inte ger något svar kan ni gå vidare och göra en IVF-behandling. Att försöka bli gravid utan resultat kan vara tufft. Men idag finns mycket kunskap på området och hjälp att få.

susanna ericsson läkare

KVINNOHÄLSA: Susanna Ericsson är läkare och inriktad på akut gynekologi och förlossningar. Här delar hon med sig av sin medicinska kunskap och erfarenhet. Har du en fråga om kvinnohälsa? Mejla till: fraga.doktorn@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Kämpade fem år för att bli gravida – ”Sista gången brast det för mig”