Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Den heta asfalten är en livsfara för djuren — så undviker du brännskadade tassar

Värmen håller i sig och det påverkar våra pälsklingar mer än vi anar — så undviker du att ditt husdjur får brännskadade tassar!

Eftersom värmen fortsätter att stiga har nu asfalten uppnått en nästintill skållande temperatur i de värst soldränkt områdena. Veterinärer varnar nu hund- och kattägare för den varma asfalten som kan orsaka brännskador på din pälsklings tassar.

— Som regel lyfter hunden tassarna när den går på för heta ytor, men om den går en lång sträcka kommer hunden inte undan den heta asfalten och får skador på tassarna, säger veterinären Michael Wessel på Fasanvejens djurklinik i Danmark.

Så fort värmen stiger över 30 grader (eller asfalt som ligger i direkt solljus) blir den heta asfalten nästintill skållande varm (och kan gå upp till närmare 60 grader), något som vi människor lyckas undvika att känna tack vare att vi bär skor. Denna smärta är dock högst påtaglig för våra fyrbenta vänner som tassar omkring på vägarna trots sina skyddande trampdynor.

— Hundens tassar har små kuddar som ett tjockt resistent lager. Men det kan ändå uppstå problem om hunden tvingas gå för länge på samma varma yta, säger Michael och berättar hur man upptäcker om sitt husdjur drabbats av en brännskada.

LÄS OCKSÅ: 5 sjukdomssymptom din hund kan drabbas av i sommar — så förhindrar du dem

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Så ser du att ditt djur har brännskadat tassarna

1. Rodnad och ömhet på kuddarna (trampdynorna).

2. Kuddarna kan vara slitna och utveckla vätskesår.

3. Håll utkik om din hund eller katt stannar till mycket eller slickar sig om tassarna mer än vanligt. 

Asfalten kan bli så varm i hettan att den smälter. Danska djurskyddet bekräftar att dem hittat en kattunge i sommar som fastnat i den smältande asfalten som då blir till svart tjära.

— Kattungen hittades med en tass som fastnat och kördes därefter till veterinären. Efter att benet rengjordes med smör, sprit och schampoo så har kattungen lyckligtvis återhämtat sig helt, säger chefen för danska Djurskyddet Susanne Kjeldal Jensen.

För att förhindra att djur fastnar i smält asfalt eller får brännskador ber veterinär Michael att man är uppmärksam på sina djurs beteenden:

— Det kan vara så att du först ser skador och sår mycket senare. Men ofta så visar hunden tecken direkt, för det är något som bränns riktigt ordentligt.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

LÄS OCKSÅ: Detta ska du göra om du ser ett djur eller ett barn instängd i en varm bil