Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 symptom din hund kan drabbas av i sommar – och hur du förhindrar dem

Din hund kan drabbas av en del sjukdomar och åkommor i värmen och här är en lista över symptom du ska vara uppmärksam på och hur du hjälper din fyrbenta bästa vän i sommar!

Sommaren innebär lek, bad och sol även för våra hundar men det finns en del saker man bör vara extra vaksam över när solen gassar eller när din hund vill leka i vattnet. Eksem, utslag, algförgiftning eller brännskador — här hittar du symptom om din hund drabbats av något av detta och hur det kan förhindras.

Fukteksem

Foto: Getty Images/iStockphoto / TERADAT SANTIVIVUT

Detta kan drabba badglada hundar under den rådande värmeböljan. En hund som är fuktig en längre tid kan drabbas av hudsjukdomen fukteksem, även kallad “hot spot”.

Symptom

Det orsakas av stafylokocker som finns på huden och med värme och fukt kan det snabbt bildas fläckar på huden som blir varig och ömmar. Eksemen är vanligast på kinder hals och bringa.

Behandling

Fukteksem behandlas genom att raka rent med en ordentlig marginal kring det infekterade området. Eksemet baddas med desinficerande medel några gånger om dagen, men aldrig i de öppna sår. I svåra fall krävs antibiotika.

Förhindra

Du förhindrar fukteksem genom att vara noga med att torka hunden efter bad och och skölja igenom pälsen med varmt, rent vatten efter ett dopp i det blå.

Inga hundar i bilen

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Det är vanligare än man tror att hundar blir medvetslösa på grund av att de lämnats i en bil en varm sommardag, för att ägaren ska uträtta ett snabbt ärende. Men även om rutan vevas ner någon centimeter och det bara är 20 grader utomhus blir bilen snabbt överhettad, 20 grader blir upp mot 85 grader i en bil.

Orsak

En hund svettas inte på samma sätt som vi människor. En varm hund gör sig av med värmen genom att “hässja” vilket betyder flåsa för att hålla kroppstemperaturen normal. Detta klarar inte hunden av om den drabbas av överhettning och förlorar då snabbt medvetandet och riskerar att dö.

Behandling

Om din hund blir medvetslös i värmen måste det snabbt åtgärdas. Duscha hunden med kallt vatten, blöt med en handduk och se till att hunden blir blöt inpå skinnet och inte bara i pälsen. Åk sedan till ett djursjukhus och ta tempen på din hund om du har möjlighet. Kroppstemperaturen ska ner till under 39 grader. Sedan behandlas din hund med dropp beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är.

Insektsbett

Hundar besväras ofta av bin, getingar, humlor, myror, knott och mygg, precis som vi människor, och många stick kan orsaka svullnad, kli eller smärta. Och precis som vi kan hundar även vara överkänsliga mot insektsbett och få en allergisk reaktion.

Symptom

Om din hund får ett stick i munhålan eller svalget är risken större att hunden blir dålig. Slemhinnorna i luftvägen kan svullna upp och det kan bli svårt att andas.

Behandling

Vid ett insektsbett ska du ta bort eventuell tagg, tvätta rent och använda krage om hunden vill klia och slicka på området. Om hunden är stucken i munhålan och man kan se att den har bleka slemhinnor och att den är väldigt trött — kontakta veterinär.

Solbränd hund

Foto: Getty Images/iStockphoto / Saadetalkan

Djur kan också bränna sig i solen. På områden där pälsen är tunn, som öron, nos, mage och pung är risken för större.

Symptom

På samma sätt som för människor blir djurens hud röd och svider när de bränt sig i solen.

Behandling

Djuret ska försöka att inte slicka området för att förhindra inflammation. Ge istället ett svalkande omslag.

Förhindra

Förhindra solbränna med solkräm, precis som för människor. Svartpälsade djur alstrar också mer värme, så se till att de vistas mycket i skugga.

Algförgiftning

Algförgiftning är inte speciellt vanligt men det händer och är allvarligt.

Symptom

Symptomen  syns snabbt men varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur mycket alger hunden ätit och om den har tom mage. Oftast blir hunden orolig, darrar och kräks.

Behandling

Veterinär måste kontaktas i tidigt skede. Om förgiftningen blir värre kan hunden få kramper, vingla omkull och ha svårt att stå upp. Om det hinner gå riktigt långt kan hunden hamna i koma.

Detta kan undvikas med hjälp av veterinär i god tid och att hunden får rent vatten i väntan på hjälp, men inget att äta.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Vill du uppnå hälsa och harmoni i vardagen? Gå vår kurs med ledande experten Annette Lefterow i Yoga och Wellness! Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Foto: Getty Images/iStockphoto / EpicStockMedia