Det finns situationer när tillägg är det bästa för både mamma och bebis.
Det finns situationer när tillägg är det bästa för både mamma och bebis. Foto: Shutterstock

”Hjälp, jag vill inte amma!” Kvinnoläkaren ger råd

Vad ska man göra när amningen är en plåga, och man inte vill amma av flera skäl, men MVC tjatar att man borde? Kvinnoläkaren ger råd.

Fråga: Jag väntar mitt andra barn och gruvar mig inför amningen. När jag fick första barnet var sköterskorna noga med att man måste hel­amma, inte ge tillägg. Men för mig var amningen en plåga och mitt barn skrek hela nätterna (av hunger, tror jag). När vi började med tillägg blev allt bättre. Men nu börjar tjatet igen på mödravården: ”Amning är det bästa.” Varför ska de lägga sig i och inte bara låta varje kvinna bestämma själv? /Pernilla

Kvinnoläkaren svarar: Ditt val om att inte ammas ska respekteras

Gravida kvinnor ska absolut inte behöva gruva sig över amning och känna att det är ett måste. Det finns situationer när tillägg är det bästa för både mamma och bebis.

Anledningen till att vården är så angelägen om att informera om amning är att forskningen visar på många fördelar med amning. För mamman minskar risken för diabetes, äggstockscancer och bröstcancer. För barnet minskar risken för diabetes, barnfetma och högt blodtryck. Vidare får barnet ett bättre skydd mot infektioner. 

Det kan göra vansinnigt ont att amma

Men alla är olika. Därför går det inte att säga att helamning alltid är det bästa. Exempelvis kan amningen gå så trögt att bebisen inte får i sig tillräckligt med näring. Det kan även göra vansinnigt ont att amma, och hos vissa kan amningen ge akut ångest. Det kallas för ”dysforisk utdrivningsreflex” och beror troligtvis på en hormonell omställning som sker när mjölken rinner till. 

Prata med din barnmorska och berätta hur du känner. Om du inte vill amma så ska det respekteras. Tänk bara på att du inte måste fatta det beslutet redan nu. Kanske kan det vara skönt att vänta tills barnet har fötts? 

Kanske är amning i kombination med tillägg det bästa för dig. Det behöver inte vara antingen eller. 

Om du vill ge amningen en ny chans är det viktigt att du får rätt stöd. De flesta sjukhus har amningsmottagningar med barnmorskor som är experter på amning. Prata med dem och ta emot så mycket hjälp som möjligt. Dra dig heller inte för att ta hjälp av BVC, barnavårdscentralen. 

Till sist vill jag ge en liten uppmaning till alla läsare. Amning är något som många har känslor och tankar kring, men lämna rådgivningen åt vården. Om en kvinna inte ammar – var försiktig med att ha synpunkter på det, eftersom det lätt skapar skuldkänslor. Och det är det sista en nybliven mamma behöver. 

LÄS OCKSÅ! Miranda ammar sin 3-åring: ”Folk tycker att det är äckligt” | Stoppa mom-shaming nu 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!