Laxwallenbergare med mos på rotselleri
Här får vitpepparn skina så vackert som den bara kan. För att inte tala om smaken på helheten. Mums, säger Husmorsorna.
Rotsellerimos
Du behöver:
300 g rotselleri
100 g potatis
25 g smör
2 dl vispgrädde (eller mer om det behövs)
Salt
Penja vitpeppar med röksmak (eller vanlig vitpeppar i brist på annat)
Gör så här: Skala och skär potatis och selleri i små bitar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka och genomkokta. Häll av vattnet, lägg ner smör och grädde i kastrullen och pressa rotsakerna med en potatispress. Vispa så att moset blir blankt och fluffigt, smaksätt med salt och vitpeppar.
Skirat smör med gräslök
Du behöver:
1 kruka gräslök
100 g osaltat smör
Salt och vitpeppar
Gör så här: Hacka gräslöken i fina små bitar och lägg dem åt sidan ett tag. Smält smöret i en liten kastrull, häll det i en ny kastrull men se till att den gulgeggiga bottensatsen inte följer med. Då har du ett klart fint smör som du smaksätter med gräslök, salt och vitpeppar.
Lax- och Räk-wallen-bergare
Du behöver:
600 g laxfilé
100 g skalade räkor
3–4 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar, gärna Penja
Ströbröd
Smör till stekning
Gör så här: Blanda räk- och fiskkött med salt och lägg det i en mixer. Mixa tillsammans med vispgrädde, lite åt gången så att färsen inte skär sig. Krydda med salt och vitpeppar. Forma 12 små biffar och vänd dem i
Fruktigt till fisken:
Till fiskwallenbergaren vill du kanske prova att dricka Errazuriz (99845) för 79 kr. Det är ett torrt, friskt vin med fruktig smak och längst bak i gommen kan man urskilja lite vitpeppar, om man är snabb.