Kickis hälsomat för vintern
Alla recept kommer ifrån Kicki Forsenhäll, coach inom hälsa och livskvalitet.
Thaigryta med grön curry, kyckling och grönsaker
4 port
1 kg kycklingfiléer
200 – 300 gr. Broccolibuketter
1 röd paprika
1 burk vattenkastanjer
Purjolök
1 burk Mrs Cheng´s Thai Green curry
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i små bitar
Stek dem i en stor stekpanna med rapsolja
Krydda med salt och vitpeppar
Hacka paprika, purjolök och broccoli
Häll i burkinnehållet
Blanda i grönsakerna
Låt puttra en liten stund tills grönsakerna är al dente.
Servera med Avorioris eller annat fullkornsris.
Kyckling med varm grekisk sallad och bönquinoa
4 port.
4 port. Quinoa
4 stora tomater
1 burk Black-eye bönor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
1 paket fetaost
400 gram kycklingfilé
Rapsolja + smör
Gröna salladsblad ex. ruccola eller mangold
2 msk balsamvinäger
Salt och peppar
Gör så här:
Skölj quinoan ex. i ett kaffefilter och sil.
Koka quinoan och salta lätt.
Skär tomater och paprika i halvstora bitar och rödlöken i tunna båtar eller skivor.
Skär fetaosten i kuber.
Stek kycklingfiléerna i rapsolja och smör. Stek färdigt på låg värme!
Hetta sedan upp lite rapsolja i en annan stekpanna eller kastrull.
Lägg i tomat, paprika, rödlök och fetaost. Fräs på högsta värme i max 1 minut och blanda sedan de varma grönsakerna och den halvsmälta osten med salladsblad, bönor och quinoa. Tillsätt balsamvinäger och smaka av med salt och peppar. Lägg upp det vackert med den stekta kycklingen. Njut!
Kicki´s Härliga currydoftande kycklingsoppa
4 port
1 kg kycklingfiléer ( kan bytas ut mot fisk)
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 -3 tsk curry
8 dl vatten + ev. hönsbuljongtärning
3 dl matlagningsgrädde eller havregrädde
broccolibuketter
1 röd paprika
1- 2 st morötter
Gör så här:
en stor gryta - tillsätt vatten med buljongtärning och grädde
Bryn lök och vitlök med curryn i rapsolja i en stekpanna, häll därefter i grytan.
Skär filéerna i mindre bitar och stek med salt och vitpeppar.
Lägg sedan kycklingbitarna i grytan och låt puttra.
Innan servering - tillsätt broccoli, paprika och morot.
Fullkornspasta med kronärtskockshjärtan och kidneybönor.
4 port
400 gram fullkornspasta
8 stycken kronärtskockshjärtan
12 stycken cocktailtomater
2 dl kidneybönor
1 rödlök
4 msk solroskärnor
Gör så här:
Koka pastan och skölj sedan med kallt vatten.
Blanda ihop allt i en skål tillsammans med salladskryddor i 2 msk olivolja och 2 msk vatten.
Pressa gärna en lime över.
Saffransdoftande fiskgryta
4 port
4 port fullkornsris
1 gul lök
Olivolja
½ paket saffran
1 fiskbuljongtärning
Salt och peppar
2-3 dl vatten
400 gram fisk ex. Finduspåse med bitar av lax, pangasius, sej
1 burk krossade tomater
2 morötter slantade i skivor
1 burk vattenkastanjer
Broccoli
Gör så här:
Koka fullkornsriset
Hacka löken och fräs i lite olivolja i en kastrull
Tillsätt saffran, buljongtärning, lite av vattnet samt tomaterna, salt och peppar och låt det puttra en stund.
Servera med vattenkrasse och en blandad sallad.
Röd Quinoasallad med kyckling eller kalkon
4 port
4 portioner röd quinoa (skölj väl i ljummet vatten)
Koka enligt anvisningar
Stek 400 gram kycklingfilé eller kalkon i mindre bitar i 1-2 msk rapsolja
Krydda med salt, vitpeppar samt Tikkakrydda (Santa Maria)
Blanda ihop quinoan med kycklingen
Rör ner 1 burk Berlottibönor
200 gram Broccoli samt mangoldblad
Lax med spenat och fullkornsris
Gör så här:
Koka ris Stek laxfiléer i olivolja
Krydda med salt och citronpeppar
Skölj 1 påse babyspenat väl och låt rinna av
1 msk creme fraiche med 1 msk fiskrom/person
Servera vackert ex. på ett blått fat och njut!
Bulgur med quornfilé, brysselkål och squash
Gör så här:
Koka fullkornsbulgur enl. anvisningar
Stek quornfiléerna i olivolja och lite vatten, 2 st/person.
Krydda med salt och pepparmix
Tärna squashen och stek lätt i olja
Koka brysselkålen en kort stund, ca 4 stycken/person
Blanda ihop allt och servera i en vacker skål. Pressa gärna en lime över.
Hel tonfisk med ugnsgratinerade rotfrukter
2 morötter
2 palsternackor
1 liten kålrot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 tsk torkad herbes de provence (eller timjan)
1 dl cashewnötter
4 portionsbitar färsk tonfisk (ca 150 g per person)
olivolja
Gör så här:
Skär rotfrukterna i smala stavar och löken i klyftor. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, häll på olivolja och kryddor. Pressa över vitlöken och blanda sedan allt noggrant. Ställ in formen i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter.
Rör om några gånger under tiden. Rotfrukterna ska vara mjuka och ha fått fin färg.
När allt är klart steker du snabbt tonfisken, som penslats med olja, i en het grillpanna eller vanlig stekpanna. Den ska inte bli för genomstekt utan stekas lätt. Då är den godast, annars blir den lätt torr.
Servera tonfisken med rotsakerna med cashewnötterna.