5 typer av huvudvärk – och de bästa sätten att lindra dem

Huvudvärk kommer aldrig lägligt och kan verkligen förstöra en hel dag. Här listar vi de fem olika typer av huvudvärk och hur du kan lindra dem – eller om du bör söka vård.

 1. Spänningshuvudvärk

  amelia_huvudvärk1

  Det här är den vanligaste sortens huvudvärk. I princip alla har upplevt den någon gång i livet.

  Symptom
  Vanligtvis är det här en ganska mild huvudvärk som inte känns bultande. Spänningshuvudvärk skapar ofta en känsla av att man har ett tight åtsittande band runt huvudet. Många upplever att smärtan blir värre under dagen.

  Orsaker
  Spänningshuvudvärk kan orsakas av att man är stressad eller trött. Det kan också orsakas av dålig hållning om man håller huvudet i en ansträngande position under lång tid. Kronisk spänningshuvudvärk är ovanligt och är oftast kopplat till huvud- eller nackskador.

  Lindring
  Du kan ta en huvudvärkstablett för att bli av med spänningshuvudvärk. Om huvudvärken återkommer frekvent och under en lång tid bör du söka vård. Försök också att vara fysiskt aktiv, sträck dina axlar och nacke regelbundet och rör på dig. Varför inte utomhus?

 2. Sinus-huvudvärk

  amelia_huvudvärk2

  Den här sortens huvudvärk får man ofta i samband med bihåleinflammation. Det är inte ovanligt att man får feber och blir lite svullen i ansiktet samtidigt.

  Symptom
  Många upplever ett starkt tryck och smärta i området kring pannan, kring ögonbrynen och under ögonen. Smärtan upplevs ofta ännu värre om man rör på huvudet snabbt. Det är inte ovanligt att ha en rinnande eller täppt näsa och att man känner sig trött.

  Orsaker
  Ofta är det bihåleinflammation som orsakar sinus-huvudvärk. Även förkylningar eller allergier kan vara orsaker.

  Behandling
  Sinus-huvudvärk försvinner oftast inte av sig själv. Om du har till exempel pollenallergi kan antihistaminer hjälpa. Om den blir långvarig är det en bra idé att söka vård.

 3. Migrän

  amelia_huvudvärk3

  Migrän är en riktigt jobbig huvudvärk som kan delas upp i fyra olika stadier.

  Orsaker
  Migrän kopplas ofta till att kroppens ämnesomrättning rubbats och att blodkärlen i hjärnan utvidgas.

  Behandling
  I dagsläget finns det inget botemedel för migrän, däremot finns det saker man kan göra för att lindra smärtan så mycket som möjligt. En bra idé är att söka tips hos vårdguiden 1177.

 4. Hortons huvudvärk

  amelia_huvudvärk4

  Hortons huvudvärk är sällsynta och drabbar färre än en procent av världens befolkning. Däremot är de fem gånger vanligare hos män än hos kvinnor.

  Symptom
  Hortons huvudvärk kan ge en stark smärta bakom eller runt ögonen – vanligtvis bara på en sida av huvudet. Ofta uppkommer den när man sover och några av symptomen kan vara röda ögon och känslighet för ljus. Smärtan varar oftast bara 15 minuter till en timme.

  Orsaker
  Forskare vet inte exakt vad det är som orsakar hortons huvudvärk. En anledning man ibland refererar till är att man rubbat kroppens ”biologiska klocka”.

  Behandling
  Att lindra eller behandla hortons huvudvärk  kan vara svårt eftersom smärtan både uppkommer och försvinner hastigt och oförutsägbart. En läkare kan hjälpa dig att få bort problemen om de uppstår ofta.

 5. Bakfylla

  amelia_huvudvärk5

  Den här sortens huvudvärk kommer, precis som du säkert vet, efter att man druckit alkohol.

  Orsaker
  När man dricker alkohol rubbar man kroppens vätskebalans. Det är en stark bidragande faktor till huvudvärk.

  Behandling
  Det minsta du kan göra är att ta en huvudvärkstablett, dricka mycket vatten och sova. Bakfyllan är något som ibland bara skrattas bort – men ibland borde den tas på allvar. Om du får ont i huvudet efter bara en liten mängd alkohol kan det betyda att du lider av en mildare version av migrän.

 Källor: Mayoclinic, Headaches

NUVARANDE 5 typer av huvudvärk – och de bästa sätten att lindra dem
NÄSTA Nu vet vi: Kvinnor är bättre än män på att läsa av känslor!