Debatten kring könsroller är ständigt pågående. Vår modebloggare Käthe har för en stund lämnat modeinläggen på hyllan och skrivit ett intressant inlägg om just könsroller.

Vår duktiga modebloggare har skrivit ett intressant och tänkvärt inlägg om att könsrollerna går längre och längre ner i åldrarna. Kommentarerna har rasat in, vissa håller helt med henne och vissa inte.

”Jag vill förtydliga att bara för att jag motsätter mig det könsneutrala ordet hen, om det används för att byta ut han eller hon när dessa kan användas, så innebär det inte att jag inte ser problemet med att könsrollerna går allt längre ner i åldrarna. Jag märker stor, mycket stor skillnad, på hur jag själv växte upp på 70-talet och hur det ser ut för min son som är sex år. Han började på dagis när han var två (tack och lov att det inte var tidigare) och jag märkte märkliga saker, som t.ex. att kan bläddrade förbi vissa sidor i leksakskataloger för att det var ”tjejleksaker” eller sa att ”tjejer gillar rosa”. Det är inget som kommer här hemma från oss utan det har varit en tydlig påverkan från hans första dagis och kanske media. Krafterna är starka och de är nästan omöjliga att vända på hemmaplan. Det är som att kämpa mot en väderkvarn.

Det är ju tydligt att det har skett en förändring från 70-talet, som faktiskt var ett riktigt bra decennium ur genusperspektiv! Tack och lov att jag inte växer upp nu! Jag har aldrig känt mig påtvingad en könsroll i ung ålder och det är jag så tacksam för.” skriver hon på sin blogg.

Käthe skriver också att hon på grund av detta inte anser sig vara feminist, något som många har reagerat på och kommenterat. Signaturen ”Freja” skriver i sin kommentar:
”Håller med dig att det är individen som ska gälla, men jag är feminist och gillar inte din generalisering av att ”alla feminister” skulle vara på ett visst sätt. Alla generaliseringar är av ondo, alla ska ses som de individer de är, även de som väljer att kalla sig feminister.”

Signaturen ”Lindi Loo” skriver istället:
”Håller med varje ord! Kan tycka att man ofta fokuserar på fel saker i denna debatt. Som du skriver handlar det mer om en attityd till könstypiska färger och leksaker snarare än lingvistiken!”

Käthes blogg kan du läsa hela inlägget och även dela med dig av din åsikt bland kommentarerna.

NUVARANDE Käthe om tidiga könsroller
NÄSTA Mer kär när sambon är borta