Det skiljer 13 år mellan Lena och Tom, men åldersskillnaden har för det mesta mötts av positiva tillrop.
Det skiljer 13 år mellan Lena och Tom, men åldersskillnaden har för det mesta mötts av positiva tillrop. Foto: Jezzica Sunmo

”Vår kärlek har ingen ålder” – Lena, 49, och Tom, 36

Tom var 29 och Lena nyss fyllda 43 när de träffades. Skulle paret bilda familj, var det dags att sätta igång omgående. – Jag har aldrig velat ha barn, men hade Tom haft en barnlängtan skulle jag ha kunnat tänka om, säger Lena.

Lena Vejhammar hade varit singel i ett par år när hon träffade Tom.

- Jag jobbade ihop med hans pappa och vi stötte ihop med Tom på en lunchrestaurang. Jag tyckte han var charmig och la till honom som vän på facebook.

Där såg hon att de delade samma musiksmak och gillade samma typ av filmer. Och att han precis hade separerat från sin fru.

Det började träffas och upptäckte att de gillade varandra. Förhållandet blev seriöst väldigt fort, de flyttade ihop efter bara några månader, och när Tom friade var det självklart för Lena att säga ja.

Visst har jag fått någon kommentar om att jag gillar lammkött

Tom är 13 år yngre än Lena, men åldersskillnaden har aldrig varit ett problem.

 Ålder är oviktigt, för mig är det bara ett mått på hur länge man funnits på jorden. Jag är heller ingen typisk 49-åring, och kommer aldrig att bli en tant som dricker elvakaffe och nyper torra blad av pelargonerna. Jag gillar nya saker och är rätt öppen för det mesta.

Deras kärlek har mötts av nästintill bara positiva tillrop och glada reaktioner.

- Folk är bara glada för min skull, visst har jag fått någon kommentar om att jag gillar lammkött, men framförallt är folk positiva. Jag tror också att många har svårt att placera mig i ett åldersfack, och Tom är rätt mogen av sig till sättet, så det är möjligt att åldersfortsskillnaden inte märks så mycket. Men överlag tycker jag att det känns som om det finns en större acceptans i samhället numera för kvinnor att träffa yngre män.

Själv ser hon bara fördelar.

Att vara ihop med en yngre man ger en mer jämställd relation

- Att vara ihop med en yngre man ger automatiskt en mer jämställd relation. Han förväntar sig inte att jag ska stå redo med dammtrasan dagarna i ända och han kan lika gärna dammsuga som jag, säger Lena.

Men hon upplever också att det finns en trygghet i relationen, som delvis kanske kommer från henne själv och hennes erfarenhet.

- Vi behöver inte göra allt tillsammans. Vill han spela dataspel en hel helg så kan jag åka till landet och renovera, det är lugnt för mig, säger Lena.

Tom var 29 när de träffades och Lena var nyss fyllda 43. Hennes biologiska klocka tickade, och ganska tidigt i relationen förde Lena barnfrågan på tal.

- Enligt min gynekolog fanns fortfarande chansen att bli gravid, även om åldern skulle göra det svårare. Jag har aldrig velat ha barn, men skulle Tom haft en barnlängtan skulle jag ha kunnat tänka om. Vi diskuterade saken fram och tillbaka och kom fram till att vi inte ville ha det ansvar som ett barn innebär. För oss var det inget stort beslut, men jag vet att Toms mamma blev besviken. Hon skulle ju inte få några barnbarn från honom. Men det var vårt val. Vi satsar på att bli släktingarna som skämmer bort syskonbarnen istället, säger hon.

Toms mamma blev besviken, säger Lena. Hon skulle ju inte få några barnbarn.

Ofta tänker de inte på åldersskillnaden, men ibland blir den extra tydlig.

- Ibland kan jag dra referenser från min barndom på 70-talet, men då var ju Tom inte ens född - faktiskt inte ens påtänkt, säger Lena.

Lena har en fast och stabil inkomst och har sedan länge hittat sin nisch i livet. Hon jobbar med IT och har alltid klarat sig gott och väl ekonomiskt på egen hand.

- Jag behöver ingen man som försörjer mig, hela den tanken känns förlegad idag, säger hon.

Framtiden planerar de tillsammans och förhoppningen är att kunna flytta ner till Spanien för gott.

- Vi vill bo och jobba i värmen. Att jag kommer att gå i pension tidigare än Tom är inget problem, jag får väl hänga på stranden medan han knegar, helt enkelt, säger Lena.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!