Studie visar: att dubbeldippa är lika äckligt som du tror

Att dubbeldippa eller inte — det är den stora frågan. Men kanske har vattendelaren om det är okej att dippa en andra gång fått sitt slut tack vare en undersökning som visar hur ofräscht det egentligen är!

Det finns två typer av människor, de som dippar och de som dubbeldippar. Under sommaren (och kanske extra mycket nu under VM) hör det till vardagligheter att bjuda på något gott tilltugg och gärna med en tillhörande dipp. Oavsett om det är salsa, guacamole eller en hederlig chips-dipp är det en sak som är säker, det är inte särskilt hygieniskt att dubbeldippa — alltså att doppa i dippen två gånger.

Bakterier som sprids i dippen kommer från ditt saliv och saliv är den vanligaste källan till influensavirus

När vi lutar oss fram för en andra dipp så är tilltugget fullt av bakterier från din mun som då hamnar i dippskålen och myser till sig ordentligt till de andra gästerna. Tänk då om det inte bara är du som dubbeldippar utan även resterande gäster — vilken bakteriefest!

En grupp forskarstudenter på Clemson University beslutade sig för att undersöka just hur ohygieniskt det är att dippa två gånger. De genomförde undersökningen genom att dippa ett tuggat chips i ett glas med vatten. Vattnet som rörts av det tuggade chipset innehöll sedan 1000 gånger mer bakterier än chipset som dippats helt bara en gång. Clemson-studenterna testade samma experiment på salsa, ost-dipp och choklad och fann att bakteriehärden var ännu större där. Salsan var värst och innehöll mer än fem gånger så mycket bakterier än de andra ost och choklad-såserna, troligtvis för att den är tjockare och det är lättare för chipset att gå sönder och bli kvar i dippen. 

Bakterier som sprids i dippen kommer från ditt saliv och saliv in sin tur är den vanligaste källan till influensavirus som du även riskerar att utsättas för om du delar en dryckesflaska med någon.

Så, skulle det uppstå en dubbeldipp-situation och du lider av bacillskräck - roffa åt sig av dippen innan matchen börjar och ha en egen skål.

Vill du uppnå hälsa och harmoni i vardagen? Gå vår kurs med ledande experten Annette Lefterow i Yoga och Wellness! Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Foto: Getty Images/iStockphoto / EpicStockMedia

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!