Se Gerdas klockrena video om nya plagget för män (en miljon har redan sett!)

Varför ska män väldigt ofta påpeka vad kvinnor har – eller inte har på sig? Komikern Gerda Bylund tröttnade rejält, spelade in en video och lade upp den på Facebook. Nu gör den succé på nätet med över en miljon visningar.

Det var efter att Ingegärd ”Gerda” Bylund, 55, från Gävle läst om vad som hade hänt en sovande kvinna i burkini, på stranden i Nice i Frankrike, som hon började fundera på vad det är som händer i världen.

– Jag tänkte på att det alltid är någon som ska säga åt oss hur vi ska klä oss och vara. Är det inte för lite kläder, så är det för mycket. Alla har åsikter om hur man ska se ut, vara, bete sig som kvinna. Då slog komikerhjärnan till och jag tänkte att om vi bara fick de män som stör sig på oss och våra kroppar att blunda, så skulle de ju slippa se. Vi skulle ge dem ett plagg och det skulle bli bra för oss. Så där kom mössan in.

– Min man filmade och jag pratade på. Sen så kollade jag på det och tyckte det blev ganska kul, så jag lade ut det och tänkte att det här kommer mina vänner på Facebook gilla och ja, tjohej du.

Läs mer:Svenska Amira efter burkiniförbudet: ”Sluta bestämma över kvinnors val”Vill skoja om aktuellt ämne i klippet med mössan

Sedan klippet blev viralt har kommentarsfältet fyllts – mestadels av positiva kommentarer som tycker att det är klockrent det hon gör, men Gerda berättar även att de så kallade nättrollen också vaknat till liv.

Ja, de som vill vinkla allt till invandringen, det är trist, men de tycks ha en speciell radar för detta. Min dotter skrev till mig och sa att jag inte skulle läsa kommentarsfältet, hon vet att jag blir upprörd över rasism och skit. Jag måste säga att jag beundrar alla som orkar ta debatten. Många skriver också att det inte gäller alla män, till dem vill jag säga att jag är 55 år och jag har känt och känner massor av väldigt bra män. De kommer i alla former och färgeroch jag gillar dem skarpt. Det är inte dem jag pratar om, det är dem som vill tvinga, kladda och kontrollera som ska sitta i mössan, säger Gerda och fortsätter:

– Men som sagt, de allra flesta kommentarerna är jättegulliga och har förstått att jag försöker skoja om ett aktuellt ämne.

 

Gerda tycker att det känns overkligt att så många har sett hennes video och att hon i sin vildaste fantasi aldrig hade kunnat tro att den skulle få en sådan genomslagskraft.

– Nätet är både roligt och lite skrämmande.

 

Vad vill du säga med den här videon?

– Jag ville göra humor av ett aktuellt ämne. Det är ett stort problem att kvinnor inte kan röra sig fritt i samhället. Att tjejer inte ska kunna gå på konserter utan att bli kladdade på. Att man är rädd att gå i skolans korridorer. Att vi ska tänka oss för innan vi tar en sen promenad, säger Gerda och fortsätter:

– Det är tyvärr inget nytt under solen, jag har fått min beskärda del under framför allt ungdomsåren. Jag var för lång, för smal, sen för tjock, sen fel klädd, pratade för mycket ochtrodde jag var nåt om jag nobbadeoch så vidare. Jag tror många känner igen sig i det och det är därför klippet har gjort sån succé. Det är härligt att skratta åt eländet ibland och det är fint att få handfasta råd här i världen.

Gerda vill ge männen ett handfast råd genom sin video

Hon utvecklar och säger att kvinnor ofta får råd från manligt håll – och att hon nu vill ge männen ett råd tillbaka.

– Vi av kvinnligt kön får ju ofta råd från manligt håll om hur vi ska klä oss, hur vi ska skydda oss, var kroppsbehåring får finnas eller ej. Nu har jag ett råd till herrarna om hur de kan klä sig för att komma till rätta med allt detta bekymmersamma med de kvinnliga kropparna som lockar och pockar. Får vi igenom detta så har vi snart löst många av jordens problem.

Vill du läsa mer sånt här? Gör som 25 000 andra ochfölj amelia på Facebook!

Mest läst just nu

Lovas budskap har nått tusentals: ”En tjej måste få ha kort hår utan att ifrågasättas”

Jenny Strömstedts humoristiska bus mot Steffo – får alla att bryta ihop totalt

Bobbo, 5, kallades "neger" i skolan – "Mamma, jag trodde jag var prinsessa"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!