Så fixar Ica-handlaren Mats julen för ortens nya flyktingbarn

Nyanlända flyktingar i Väckelsång kommer få besök av tomten i år. Detta tack vare den lokala Ica-handlarenMats Malmhav som på julafton ska besöka flyktingfamiljerna i byn och dela ut julklappar till barnen. - Jag tror aldrig jag har varit så taggad på julafton någonsin. Nu får jag bära hem julens budskap på riktigt till andra, säger Mats.

ICA-handlaren Mats Malmhav har bestämt sig för att ge flyktingarna på den lilla orten Väckelsång ett extra varmt välkomnande. Nästa vecka är det julafton, och i samband med det ska han klä ut sig till tomte och hälsa på familjerna.

- Jag försöker hämta barnen tidigt från förskolan på dagarna och i och med det har jag fått chansen att sätta mig i lugn och ro och även prata med andra barn. Då märker man vilka skillnader det är på vad barn har upplevt, säger Mats och syftar på flyktingbarnens minnen från krig och elände.

- De är nöjda, glada och fantastiska människor. Men det finns en social skillnad som ibland märks.

Ur de tankarna väcktes idén om att klä ut sig till tomte och ge barnen julklappar.

- Det här handlar inte om att familjerna är några fattiglappar, för så är det inte. Men de har inte samma förutsättningar som andra just nu. Och jag vill kunna bidra till att göra deras liv lite lättare och välkomna dem till Väckelsång, säger Mats.

Väckelsång med sina knappt 1600 invånare tagit emot sex flyktingfamiljer, som har sammanlagt ungefär 20 barn. För att få överraskningen att gå ihop har han startat en insamling där privatpersoner kan bidra med en slant. Under måndagen skrev han ett inlägg på den lokala ICA-butikens Facebook och berättade om sina planer. Så här skriver Mats i inlägget:

"Min tanke är att överraska dessa familjer under julafton, iklädd tomtedräkt, med en julklapp där barnen får en rolig upplevelse. Se det som en "välkommen till Väckelsång-gåva".

Oavsett hur många vi blir & hur mycket pengar vi får ihop, så kommer vi skapa ett värmande välkomnande till jul!"

Det dröje inte länge innan kommentarerna började rulla in. "Så fina ord! Även om vår familj inte bor i byn så kommer självklart ett bidrag. Heja tomten", skriver en person. "Du gör det vi andra bara tänker", skriver en annan.

- Kommentarerna har varit fantastiska, det är helt galet. Vi har haft ett extremt läge i Sverige nu och det är viktigt att vi står upp för de familjerna som nu är i Väckelsång. Det handlar inte om migrationspolitik, utan att välkomna de som är här nu.

Hur tror du barnen kommer att reagera?

- Barnen känner jag ganska väl från skolan, så jag är säker på att de kommer att knäcka att jag är tomten. De kommer bli skitglada.

- Jag tror aldrig jag har varit så taggad på julafton någonsin. Nu får jag bära hem julens budskap på riktigt till andra.

Här är inlägget i sin helhet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!