På den här förskolan blir barnens rester matlådor till föräldrarna – Så smart!

På Dalby hage förskola utanför Uppsala kan föräldrarna lämna sina barn på morgonen – och samtidigt köpa med sig en matlåda för 25 kronor. Initiativet kom från förskolans kokerska efter att hon tröttnat på att så mycket av maten gick till spillo.

När tvåbarnsmamman Erika Stenberg lämnade sina två söner på förskolan på torsdagsmorgonen, köpte hon samtidigt med sig en matlåda från förskolans frys.

Därefter skrev hon ett Facebook-inlägg om Dalby hage förskolas lösning för att minska matsvinnet. På bara några timmar har inlägget gillats av mer än 5000 personer.

– Det här är suveränt för småbarnsföräldrar som måste tänka på allt – ytterkläder, vantar och mössor samtidigt som man jobbar heltid. Då är det här smidigt och miljömässigt bra tänkt,säger Erika Stenberg till amelia.se.

Sedan någon månad säljs den överblivna maten till föräldrar som behöver lunchlåda.

Dalby hages förskola är ett föräldrakooperativ, och intäkterna från försäljningen går direkt tillbaka till förskolan. Tanken är att använda pengarna till ännu bättre mat, gärna närodlade och ekologiska varor.

– Frågan togs upp på ett föräldramöte på initiativ av vår kokerska Britt-Marie. Hon tyckte det var onödigt att slänga så mycket mat. Så vi kollade upp om det var okej att göra så här och det var det så då satte vi igång. Jag tror alla tycker att det är en jättebra idé.

Och Erika Stenberg är helnöjd med dagens lunch:

– Jag fick välja på gulaschsoppa, raggmunkar och kycklinggryta. Jag tog soppan med skinkmuffins till, det var jättegott.

Vilken kanonidé, tycker vi!

Vill du se mer sånt här? Följ amelia på Facebook så missar du inget!

Du kommer också att vilja se:

Så många sockerbitar innehåller godiset – bilden som skrämmer slag på Sverige

Alla sportföräldrar – smarta uppfinningen som gör att du slipper frysa vid planen

Alla föräldrar som lämnat ett gråtande barn på förskolan – läs det här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!