Nu kommer appen som ska göra vägarna kring skolorna säkrare

Trafiksäkerheten kring landets skolor har försämrats, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Nu lanseras en app som ska råda bot på problemen.

I nio år har If gjort en undersökning bland över 1000 rektorer på svenska grundskolor, kring trafiksituationen på skolans område. Var fjärde skola har någon gång varit med om en olycka eller trafikincident. Och tyvärr verkar det gå åt fel håll. 13 procent av de medverkande rektorerna uppgav att de råkat ut för en olycka på skolans område senaste året – förra året var det 9 procent.

Nu försöker man nå personerna bakom ratten med en GPS-app som ändrar röst när du närmar dig en skola eller förskola. Den vanliga rösten byts ut mot ett barns, för att i stunden få föraren att tänka på hastigheten.

– När man hör en barnröst reagerar man instinktivt och vill skydda barnet. Kopplingen finns där instinktivt. Ett barn som ger köranvisningar ger en omedelbar fysisk, kognitiv och beteendemässig effekt, säger Julian Treasure, brittisk ljudexpert och ordförande för The Sound Agency.

Appen Slow Down GPS finns tillgänglig nu för både iOS och Android.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!