XL-trenden är här!

Hur stor får man vara för att”synas”? Plötsligt är XL-brudarna överallt. På catwalken, på musikscenen, i tv-serier och i filmer. En efterlängtad revolution eller ännu ett sjukligt ideal?

Size 0-vallen är riven. Nu får alla typer av kvinnor synas i TV, i musikvärlden, i tidningar, på film och till och med på catwalken. 

 Ja, det har dragits i några varv det senaste årtiondet: Kurviga kvinnor är också vackra! Och visst har det gjorts en del försök: 1997 hade H&M yppiga Sophie Dahl som underklädesmodell och Dove har i några år propagerat för alternativa skönhetsideal i ”Campaign for real beauty”. Men inget nämnvärt har förändrats. Fragila flickor à la heroin chic har fortsatt regera catwalken, reklampelare och tidningar. 

 Men vissa saker tar tid: Tänk bara på Hollywood och hur länge det tjatades om att även kvinnor över 25 år skulle få intressanta roller (medan män sågs som sexiga tills de var 55). Idag är det 40+ kvinnor som Nicole Kidman, Jennifer Aniston, Julia Roberts och Meryl Streep som äger filmduken. Och NU känns det som att även kvinnor storleken större har kommit till punkten ”this is it”. Visst, stora kvinnor har såklart alltid funnits, men ”syns man inte, så finns man inte”. Nu syns de. Nu tar de plats.

 Trenden har smugit sig på, men det verkliga startskottet var kanske när den bleka och fylliga punkrockaren Beth Ditto i februari 2009 visade sina volanger på omslaget till tidningen ”Love”. Spritt språngande naken tog hon världen med storm. Att hon dessutom är en frispråkig, lesbisk feminist som inte klär sig i svarta tält bara för att hon råkar vara tjock får henne att bryta alla barriärer. 

 – Jag älskar att bryta regler jag lärde mig som liten. Jag var alltid en tjock liten unge som fick lära mig saker som att inte ha horisontella linjer på kläder, stora mönster eller något för färgglatt. Men när jag var 18 började jag ifrågasätta allt och klä mig galet hela tiden, sa Beth förnöjt till Glamour. 

 Betydligt mindre valkar men lika stor skräll stod modellen Lizzie Miller för när hon i Glamour visade sin nakna kropp. Hela ”chocken” bestod i att bilden visade att en kvinna som sitter ner får en liten put på sin mage, men reaktionerna var helgalna. Folk älskade och förfärades. 

 Tyska magasinet ”Brigitte” har nu bestämt sig för att använda vanliga kvinnor istället för professionella, spinkiga modeller. Och ”V” var i januari första glamourösa modemagasinet att ägna ett helt nummer åt mulliga modeller med slagorden: ”Big is bigger than ever”. Tidningshyllorna sopades rena på några dagar. 

 Vissa är överförtjusta och tänker ”äntligen”, men lika många äcklas och säger att övervikt är ohälsosamt. Och visst är det så. Fetma är farligt. Men detsamma gäller ju den undervikt vi skådat i några år nu. Crystal Renn är supermodellen som länge kämpade för att vara ”size 0”. När hon struntade i vågen och blev en plus-modell blomstrade hennes karriär. Men i boken ”Hungry” berättar hon om sin diet som växande tonåring som bestod av ångade grönsaker och sockerfria tuggummin. Sunt? Hälsosamt? Knappast! Mest bara hjärtskärande. 

 Det är nog dags att inse att både smala och tjocka kan vara hälsosamma/ohälsosamma, neggisar eller härligt positiva prickar. Kanske är det inte kroppen vi ska fokusera på, utan innehållet. En kvinna kan vara smart och snygg oavsett storlek. Det sitter i skallen och själen, hjärnan och hjärtat. Designern Isaac Mizrahi uttryckte det bra i The Oprah Magazine att ”sizeism” är lika illa som rasism. Är du med på den?

 Diskutera i Damrummet!

Två XL-tjejer som trivs med sina kroppar

I senaste numret (8) av amelia kan du läsa mer om artistbloggaren Thina och artisten Jessica, två kvinnor med devisen: "Tänk stort - bli stor".

Thina Grotmark

Ålder: 35 år. 

 Familj: Sambon Mikael och dottern Minja, 4 år. 

 Bor: Göteborg. 

 Gör: Studerar och bloggar

 Storlek: 48–52.

Läs Thinas blogg på beyond­sizes.wordpress.com

Jessica Heribertsson

Ålder: 34 år. 

 Familj: Fästmannen Stefan (jag är ”nyfriad”). 

 Bor: Stockholm. 

 Gör: Musikalartist. 

 Aktuell med: Musikalen ”Hairspray”. I vår även showen ”Vilken jävla typ” på Mosebacke och ”Så ska det låta” på SVT. 

 Storlek: 42–44.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!