Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vintagefynda på resan

Fyndshoppa prylar med hjärta och själ på Europasemestern. Dessutom är loppisar riktiga folkfester! Här är en snabbguide till Europas bästa vintageshopping.

Några taktiska råd innan du sätter igång:

Häng på låset. Var på plats redan närmarknaden öppnar för de riktigt bra fynden.

Shoppa på helgen. Loppis- och antikmarknaderna är ofta större på helgerna.

Ha kontanter i små valörer. Det är smartast om du lyckats pruta ner priset.

Köp lokala grejer. Ha koll på designers och prylar som är från orten/landet.

Ha med egen väska. Köper du en vacker vas vill du ha något pålitligt att stoppa den i. En tunn plastpåse är inte ultimat för en dyrgrip.

Håll koll på plånboken och mobilen. På marknader råder trängsel så det är oftast även en favoritplats för fingerflinka ficktjuvar.

Bli proffsprutare. Välj ut din pryl, se inte för intresserad ut och bestäm dig för ett maxpris. Se förvånad ut när du får höra varans pris, tveka och lägg ett lägre pris, lägre än det du är beredd att betala.

Fler prutknep: Leta efter ”fel” på varan som motiverar ett lägre pris. Satsa på mängdrabatt eller gå därifrån och återkom senare.

Några marknader i Sverige

Sandvikens loppmarknad

Var?
Sandvikstorget, Helsingfors.

Vad? Detta är den finska huvudstadens bästa sommarloppis och den ligger utanför Sandvikens saluhall. Här säljer helsingforsare sina kläder och andra grejer. Du kan fynda snygga kläder, men håll framför allt utkik efter finska porslinsklassiker som Arabia och Iittala. Bäst tidiga helgmorgnar!

Info:
Maj–september, mån–fre 9–19, lör 8–16, sön 10–16.

Kvibergs antik- och loppismarknad

Var?
Kviberg mellan Partille och Gamlestaden.

Vad?
Den är inrymt i de gamla häststallarna som en gång  tillhörde artilleriregementet i Göteborg. Idag rymmer de k-märkta  byggnaderna upp till 160 försäljare, lika många som det finns  hästspiltor. Här kan du fynda allt du kan tänka dig från riktiga  samlarföremål till leksaker och arbetsredskap.

Info:
Öppet året runt, lör-sön 10–15.

Noradagarna

Var?
Bandyplan i Nora.

Vad?
Detta är en av Sveriges största utomhusmässor för antikviteter och samlare med storloppis första veckan i juli. I år firar dagarna 25 år så det blir en extra festlig tillställning! Officiellt  öppnar mässan på onsdagen men redan från klockan fyra på tisdagen börjar  de första borden komma på plats och fyndmöjligheterna börjar.  Storloppisen hålls under torsdagen.

Info:
Den 6–9 juli, 9–17.

Helsingborgs antikmässa

Var? Idrottens Hus och Olympiahallen i centrala Helsingborg.

Vad? Detta är ett av södra Sveriges största evenemang.  Räkna med två dagar för att hinna med mässans 7?000 kvadratmeter och 180 utställare. Här finns mängder av saker att beundra men också billigare föremål som fler har råd att köpa.

Info: Den 27–30 juli ons 11–20, fre–lör 11–18. Helsingborgsutstallningar.se

Några marknader i Europa

Köpenhamnsloppetorv

Var?
Israels Plads, strax bakom Grønttorvet, Köpenhamn.

Vad?
Här kan du göra fina fynd bara du är ute i god tid, var då här redan klockan åtta när marknaden öppnar och titta efter vintagekläder och porslin från de stora danska porslinsfabrikerna som Royal Copenhagen. Du kan även fynda antika möbler och grammofonspelare. Försäljarna är både proffessionella handlare och privatpersoner.

Info:
Den 18 april–10 okt, lördagar 8–14.

Puces de Vanves

Var?
Paris, Avenue Georges Lafenestre och Avenue Marc Sangnier, 75014 Paris. Metro: Porte de Vanves.

Vad?
Antikmarknaden ligger i hjärtat av Paris och anses vara en av Frankrikes bästa. Men här gäller det att hålla sig framme tidigt för att hinna fynda och botanisera bland mer än 300 stånd. 

 Här kan du hitta stilrena art deco- lampor, antika glas och designkläder från Lanvin och vackra scarves. Är du svag för 60- och 70-talsdesign? Leta här.

Info:
Lör–sön 7–13.

Brick Lane

Var?
Gatan Brick Lane i östra London, på söndagar är en marknad med samma namn.

Vad?
Här kan du hitta de mest konstiga och underbara prylarna. Området brukar även kallas ”Bangla Town” då det bor många människor från Bangladesh här. Loppisvändan kan du avsluta med en currylunch t ex på Café Bangla. Gillar du veganmat? Testa bussen, dubbeldäckaren Rootmaster som är restaurang.

Info:
Sön 8–14. Tunnelbana till Aldgate East.

Arkonaplatz

Var?
Berlin bakom Zionskirche i Mitte, tunnelbanestation Bernauerstrasse.

Vad?
Arkonaplatz är en av de trendigaste loppmarknaderna i Berlin och ett trevligt söndagsnöje även om du inte är ute efter att shoppa. Här finns gott om kaféstånd och korvvagnar men Arkonaplatz är framförallt en guldgruva för alla som gillar 50-, 60- och 70-talsmöbler och prylar som var vanliga i östtyska hem. Här finns särskilt mycket kläder och smycken.

Info: Söndagar 10–16.

Cankarjevo Nabrezje

Var? Marknaden sträcker sig längs Cankarjevo Nabrezje i Ljubljana.

Vad?
Små stånd kantar floden i hjärtat av gamla stan på söndagförmiddagarna. Här är det kanske inte så säkert att du gör några fynd såvida du inte gillar gamla mynt och medaljer. Men det är här ”alla” möts så det är folkligt och hög stämning. Och vill man fika så finns det gott om trevliga ställen längs floden.

Info: Sön 8–12.

Porta Portese

Var?
Från Porta Portese till Viale di Trastevere i Rom.

Vad?
Ett hav med loppisstånd men också gott om billigt krafs som väskor och skor (gjorda i Kina). Här hittar du också drivor med kläder för någon euro. Är inte kläder din grej finns här fantastisk vintageinredning och mängder av udda prylar. Kom tidigt, redan vid sjutiden.

Info:
Sön 7–14. Ta buss nr 44 från Piazza Venezia eller nr 75 från Stazione Termini. Gå av direkt efter att du åkt över floden, alltså vid Porta Portese, promenera sedan till Via Portuense.

Läs mer om vintagemarknader runt om i Europa i amelia nr 15.