Foto: IBL

Vi minns Janne "Loffe" Carlsson – 11 saker du inte visste om hans liv

Janne "Loffe" Carlsson mest känd från filmer som Göta Kanal och Repmånad, hann med mycket mer än de flesta i sitt 80-åriga liv.

Loffe Carlsson blev 80 år. Jazzfestivalen i Ystad tidigare i augusti blev Loffes sista offentliga uppträdande. Den 31 augusti avled Loffe Carlsson i sviterna av levercancer.

Vi är många som minns komikern, alltid med glimten i ögat och det smittande skrattet. Loffe var en allkonstnär inom underhållning, han var bland annat musiker, reklamare, skådespelare och programledare.

Mest känd är Loffe från filmerna Göta kanal och Repmånad, som älskades av publiken men ratades av kritikerna. DN:s filmkritiker Hans Erik Hjertén skrev så här om Göta kanal: ”Det är svårt och dessutom onödigt utrymmeskrävande att gradera eländet. Men bekymmersammast är det kanske att se framstående skådespelare göra korta inhopp som imbecilla kanalvakter utan att de lyckas förvandla idiotin till humor.”

Idag väljer DN och Johan Croneman att minnas Loffe Carlsson för allt förutom just hans filmkarriär. För det är ju så det är, han gjorde så otroligt många kreativa insatser i svenskt kulturliv, och som han förtjänar att bli ihågkommen för, mer än bara Göta kanal.

11 saker du kanske inte visste om Loffe Carlsson

1. Loffe Carlsson var döpt Jan Edvard Carlsson. Smeknamnet Loffe kom till när han spelade 111:an Elof "Loffe" Olsson i TV-serien "Någonstans i Sverige" på 1970-talet – och den rollfiguren i sig kom från skådesplaren Elof Ahrle.

2. Loffe Carlssons pappa, Erik Carlsson var plåtslagare, men också flerfaldig svensk mästare i tyngdlyftning.

3. Bildkonstnär Leopold Fare och Loffe Carlsson var syskon.

4. Loffe gjorde sin första mindre filmroll redan som 13-åring i ”Anderssonskans Kalle”, 1950.

5. Janne Carlsson var en skicklig jazzmusiker och spelade trummor i gruppen Hansson & Carlsson.

6. Loffe var bekant med Jimi Hendrix och hans grupp Hansson & Carlsson spelade med Jimi Hendrix ett flertal gånger.

7. Jimi Hendrix gjorde en cover av Hansson & Carlssons låt Taxfree.

8. Janne Carlssons medverkade på Pugh Rogefeldt-plattorna, ”Ja dä ä dä” och ”Pugish”.

9. Loffe var inte bara skådis och musiker, utan drev även en reklambyrå med kunder som Volkswagen, Citroën, Adidas och Lätt & Lagom, vilket gav honom flera branschpriser.

10. De 28 januari 2010 tilldelades Loffe Carlsson H M Konungens medalj i guld i 8:e storleken i högblått band, för "mångåriga och uppskattade insatser som musiker, skådespelare och underhållare".

11. Loffe agerade talare mot löntagarfonderna 1982, arrangerat av skivbolagsmannen Stikkan Andersson.

Foto: IBL

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av amelia - få rengöringsborste och hudvård. Läs mer!