Foto: Foto: Benjamin Thuresson/TV4

TV-tips: Valrysaren dominerar

Planerar du ett lugnt veckoslut i tv-soffan? Då har vi den ultimata guiden till helgens utbud. Valet breder ut sig över de flesta tablåer såklart, allt från seriösa debatter till mindre seriösa sådana i Parlamentet. Men det finns även helt andra program att fördriva tiden med!

Den stundande TV-helgen präglas förstås av söndagens valvaka som kan förvandlas till en rejäl rysare. Vilket av blocken blir störst? Kommer något block att få egen majoritet? Kommer (SD) in och blir de i så fall vågmästare? Kommer någon av dem resa sig och lämna studion när Jimmie Åkesson kommer, så som Bengt Westerberg gjorde när Ny Demokrati röstades in 1990?

Men i väntan på den gastkramande upplösningen av valrörelsen 2010, finns det några guldkorn att fördriva tiden med.

I kväll fredag är det dags för den stora slutdebatten på SVT1, 20.00, som är ett självklart val för den som inte bestämt sig eller som vill vara säker på att de bestämt sig rätt.

Om man inte känner för att lyssna på de sju partiledarna, så kan man se  ”Konstens Bonnie och Clyde” på SVT2, 20.00. Det handlar om skulptören Niki de Saint Phalle och den schweiziske konstnären Jean Tinguely  som levde och arbetade intensivt ihop. En spännande skildring av ett  konstnärsskap i symbios, trots enorma skillnader i uttryck.

Den som vill har lite lättare underhållning har ju Idol att se på  TV4. Den snällare inställningen hos juryn har av allt att döma gått hem  hos tittarna och populariteten tycks öka för varje avsnitt.

På de övriga kanalerna är utbudet så tunt så den som varken vill se  debatt, kultur eller Idol, rekommenderas en promenad till videobutiken.

På lördagen kör SVT1 ”Här är ditt liv” klockan 20.00 och det är alltid lika intressant att se vem Oldsberg kidnappar.  Samtidigt kör SVT2 opera, något vi inte är alltför bortskämda med som  lördagsunderhållning. Det är ”Cadmus & Hermione” av den franske  tonsättaren Lully och som vanligt när det gäller opera bjuds det på starka känslor, fantastiska kostymer och överjordiska röster.

Operan ”Cadmus & Hermione” sänds lördag kväll.

TV4 satsar på politik och efter magplasket ”Dansfeber”, 20.00, så  går resten av kvällen i valets tecken. Först ut är programmet ”Här är  din nya statsminister” som håller, med undantag för Nyheterna, på fram  till 23.00 då ”Parlamentet” kör en timme valunderhållning.

Om inget annat lockar så rekommenderas den oerhört testosteronstinna  svärd- och sandal-filmen ”300” på Kanal 5, 21.00. En adrenalinrusch för  dig som älskar magrutor, spelande armmuskler, vänskap mellan män och  skvättande blod i slow motion.

Så kommer vi då till söndagen och crescendot på den långa valrörelsen.

SVT1 och TV4 kör sina valvakor från 19.00 respektive 19.30 och 21.15 lägger SVT2 ut lokala valvakor.

Det enda som kan tänkas stjäla några tittare är TV3:s ”Ensam mamma söker”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!