Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tre kvinnor med deckardrömmar!

Många, många bidrag skickades in till Läckbergs deckartävling. Men bara en kunde utses som vinnare - Ingrid Hedenvind-Brask. Därför ville juryn uppmärksamma åtminstone tre bidrag till. Möt kvinnorna som fick hedersomnämningar!

Våra hedersomnämnda skribenter är presenterade utan inbördes ordning.

1. Historielärare med författardrömmar

Frida Plasencia Skybäck är en 29-årig gymnasielärare som drömmer om att få sitt manus utgivet. Till deckartävlingen skickade Frida in tre bidrag - de tre första kapitlen i en följetong där vi får följa kriminalinspektören Fredrika Storm. Stormserien utspelar sig i Lund där Frida själv bor.

 Grattis till hedersomnämningen Frida! Hur kändes det?

 - Det var såklart jätteroligt. Jag fick ett e-mail från Camilla Läckberg där hon berättade. 

 Frida har skrivit i hela sitt liv men det har verkligen tagit fart de senaste åren och hon har skickat in bokmanus till olika förläggare. 

 - Min dröm är att bli utgiven. Jag har alltid skrivit och när jag var yngre ville jag bli journalist. 

 Varför blev det just deckare?

 - Jag tycker att deckare är en underhållande bokform, men också att det är en bra genre att börja med. De flesta med författardrömmar arbetar heltid precis som jag och då underlättar det att det redan finns en tydlig struktur att gå efter. 

 Men idag har Frida lagt deckarskrivandet på hyllan och skriver istället på en roman som hon beskriver som en familjekrönika som speglar 2000-talets Sverige. 

 - Jag hittar inspiration i mitt yrke som historielärare och det finns alltid en historisk bakgrund i det jag skriver. 

 Följ Fridas dröm om att bli utgiven på http://fridasforfattardrommar.blogspot.com/

2. Jurist om dagarna - författare på nätterna

Juridikstudenten Sara Wennerholm har skrivit sedan barnsben. Idag är hon själv mamma till två små flickor och skrivandet har fått stå tillbaka. Deckartävlingen blev en nystart i Saras skrivande. 

 Hur kändes det att få en hedersomnämning?

 - När jag läste att vinnaren utsetts så glömde jag bort tävlingen och gick vidare. Så jag blev jätteöverraskad. Det blev en kick för mig att fortsätta skriva.

 När tävlingen utlystes tog 29-åriga Sara chansen och det var första gången hon provade på att skriva inom deckargenren. Huvudrollen i Saras manus, som utspelar sig i Stockholm, har åklagaren Klara Strömberg. Sara inspirerades av studierna i juridik.

 - Det krävs insikt för att skriva och jag kan inte så mycket om polisvärlden, det kändes också för traditionellt. En åklagare kändes annorlunda. 

 Hur går det med manuset?

 - Jag håller på och skriver och jag vill skriva färdigt det. Blir jag nöjd kan jag tänka mig att skicka in det till ett förlag.

 Sara bor med sin familj i Malmö och prioriterar bort tv:n för att hinna skriva. Hon har alltid haft två drömmar: att bli mamma och författare. Sara är redan halvvägs där.

3. Från bensinmacken in i skrivarvrån

Ulrika Mellqvist kommer från Burträsk utanför Skellefteå och det föll sig naturligt för henne att förlägga sitt bidrag till hemtrakterna. Hon kallar sitt manus ”Myrguldet” och det sträcker sig från andra världskriget och fram till idag. 

 Grattis Ulrika, du har blivit hedersomnämnd! Hur var det?

 - Det var svårt att förstå först. Att det var Camilla Läckberg som hörde av sig. Jag blev överraskad, men det var roligt.

 För några år sedan gick Ulrika en skrivarkurs på distans. Hon tycker att det var bra att få tips och kritik på det hon skrivit. Det hjälpte henne att komma igång och avsätta tid till skrivandet. 

 - Jag har skrivit länge, men tyvärr blir det inte så mycket idag. Jag borde ta mig tid oftare, det gäller att få in vanan att skriva varje dag.

 Idén till ”Myrguldet” kom snabbt och skrivandet gick enkelt. Hon har fortsatt att skriva på manuset och det går sakta framåt. 

 Ulrika är 40 år gammal och arbetar på en bensinmack. Drömmen om att skriva har alltid funnits och hon skriver helst deckare.