Titta på tv på nätet!

Pratas det mycket om streamad TV i din bekantskapskrets just nu? Brukar du titta på TV på nätet? Här kommer en liten guide för nybörjaren och några tips för dig som redan har vanan inne.

Att titta på streamad TV betyder att du INTE laddar ner något till din egen dator, istället tittar du på filmerna direkt via din internetuppkoppling. Det är så till exempel YouTube är uppbyggt. Man måste ha en hyfsat snabb internetuppkoppling för att det ska fungera tillfredsställande.

 De flesta stora TV-kanaler sänder idag sina TV-program även via internet. Du har säkert hört talas om SVT Play eller någon av de andra kanalerna. På SVT:s hemsida finns det en länk i den översta menyraden som heter SVT Play”. Klicka på den och du kommer till SVT:s egna programarkiv på nätet. Här ligger de flesta TV-program som sänds i de vanliga kanalerna men bara under en begränsad tid, så du får fortfarande hålla koll på hur länge de finns kvar att titta på. Jag missade en Henrik Schyffert-show på det viset. Bu!

 Det finns också en Play Bolibompa-kanal, kan vara bra att veta för de mammor och pappor som läser här, och ibland behöver ta med sig barnen till jobbet. På SVT:s sajt finns barnunderhållning 24-7.

 Om man dessutom kopplar sin dator till TV:n så blir det som att titta på TV på vanligt sätt – förutom att man kan titta precis när man vill! Här kan du läsa mer om hur man kopplar ihop dator och TV.

 Även engelska BBC har en liknande sajt som SVT – iPlayer heter den. Där hittar du det mesta i det engelska TV-utbudet, men man får lov att vara utan svensk översättning då förstås!

 En annan bra sajt som kan vara värd att spana in är pbs.org där det finns lite blandat smått och gott från amerikansk TV.

 Men det bästa är förstås att kunna se streamade TV-serier som Californication, Desperate Housewifes, Gossip Girl eller House när man själv vill! Här finns det ganska många sajter, men de flesta är litegrann i gråzonen för vad som är OK och inte, så många sajter stänger ner relativt kvickt, åtminstone de som också visar filmer. Det är sällan de har rättigheter att visa film.

 En sajt som funnits hyfsat länge, som har ganska mycket roliga filmer och de flesta nya TV-serierna är http://www.watchxonline.com - här behöver du registrera dig som medlem, men sedan fungerar det väldigt bra och sajten har det mesta man behöver!

 TV.com är också bra säger de som har testat, själv har jag inte gjort det, men vet att sajten har gott rykte och dessutom en riktigt rolig och bra forumdel om man vill diskutera serierna man följer. 

 På http://ch131.com/ är utbudet betydligt tunnare, men man kan ta till sajten i nödfall.

 Just nu finns också en sajt som heter hdmt.netsom har ett bra utbud av främst filmer, men många på nätet pratar om att den antagligen kommer att stängas ner snart, ingen vet riktigt vem som står bakom och om tjänsten är OK eller inte. Aftonbladet har bloggat om den bland andra. 

 För dig som har lyckats få en invite tillVoddler (bland annat kan man få tillgång till det om man är kund hos Bredbandsbolaget) som är en svensk streamingsajt som påminner mycket om svenska Spotify som många känner till vid det här laget, så finns det där ett hyfsat utbud av streamade filmer. Inte så jättemånga och inte de jättenyaste, men Voddler har potential och kan bli något bara de får till avtal med de stora filmjättarna. Här är det ett program man laddar ner, som sedan streamar tjänsten via din bredbandsuppkoppling.

 Så, det var några roliga tips för dig som vill titta på TV på nätet! Enjoy.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 200 000 kvinnor – läs amelia! Se erbjudande!