Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tillbaka till tonåren med nya kulturgenren Young adult

Hunger games, Cirkeln och Twilight-serien. Plötsligt trängs vi i biokön till ungdomsfilmerna. Och i bokhyllan har vi serier om vampyrer och tonårskärlek. Är kulturgenren young adult det nya sättet att dämpa åldersnojan?

Foto: © 2008 Summit Entertainment N.V. All Rights Reser

Det fanns en tid då det inte var ovanligt att krydda sin bokhylla med väl synliga (och olästa) tegelstenar av Dostojevskij, för att eventuella gäster skulle få ett gott intryck. Tantsnusk och dussindeckare gömdes undan, det enda som räknades utåt var Stor Litteratur.

Frälsta småbarnsmammor trängs med trånande tonårstjejer

Men de senaste åren har något hänt. Plötsligt börjar kvinnor i åldern 30+ öppet diskutera rollsättningen inför filmatiseringen av boktrilogin Hunger games av Suzanne Collins, och i biopubliken får trånande tonårstjejer sällskap av lika frälsta småbarnsmammor när Twilight-filmerna rullar. Sverige har fått sin egen övernaturliga framgångssaga i form av Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens Engels-forstrilogi. Böckerna har redan sålts till över 20 länder trots att bara del ett nått bokhandlarna ännu. Och på det privata planet startas det inte längre bara bokcirklar, utan nu ska de helst ha ett uttalat tema, vampyrer är inte otippat ett populärt val.

"Tar sina läsare på allvar"

Vi har alltså slutat räkna vuxenpoäng och börjat räkna tonårspoäng i stället, i alla fall med kulturella mått mätt. Vi har lärt oss namnet på en ny bokgenre, YA, som står för young adult eller ”unga vuxna” och riktar sig till läsare i åldern 14–21. Och sen har vi glatt struntat i åldersrekommendationerna.

Läraren Johanna Karlsson bloggar om böcker på Bokhora.se och driver förlaget X Publishing som ger ut YA-litteratur. Enligt henne beror YA-genrens plötsliga framgång på att innehållet har förändrats.

– Att vuxna människor läser böcker skrivna för unga vuxna nu och inte för säg 30 år sedan tror jag beror på att den typen av böcker har släppt lite på moraliserandet. Böcker för unga har traditionellt sett varit väldigt uppfostrande, unga människor tros ha varit så enormt påverkbara att pekpinnarna har staplats på varandra. Det har ju varken unga eller gamla velat läsa. Nu finns det massor av böcker skrivna med en ung målgrupp i åtanke som tar sina läsare på allvar, vågar utmana och bryta mot normer.

"Vi uppfann världen vi ville läsa om"

Skribenten och författaren Mats Strandberg är tillsammans med sin skrivpartner Sara Bergmark Elfgren förmodligen Sveriges mest hyllade YA-författare. 

– Både jag och Sara har alltid älskat ungdomsskildringar. Några av våra gemensamma ”älsk” är Curtis Sittenfelds bok I en klass för sig, tv-serier som Buffy the vampire slayer, Mitt så kallade liv och Veronica Mars, bara för att nämna några. Vi visste att vi ville skriva om tonåringar, som tvingades mötas över de sociala gränserna på en skola i en liten stad. När vi kom på att de skulle vara häxor, som måste samarbeta för att stoppa apokalypsen, föll allt på plats.

Duons första bok, Cirkeln, kom i fjol och blev en omedelbar succé och den andra, Eld, kommer 26 april. Mats och Sara har onekligen träffat mitt i prick i den glödheta unga vuxna-trenden, och det känns nära till hands att tro att de såg en bästsäljarchans och tog den?

– Haha, nej då. Vi uppfann världen vi själva ville läsa om. Vi var så klart medvetna om trenden, och snackade om att den skulle kunna hjälpa oss så till vida att det kanske skulle bli lättare att få ett förlag att se potentialen. Men att vi skulle bli översatta till över 20 språk redan det första året hade vi naturligtvis aldrig kunna drömma om. Men YA-genren är väldigt levande. Det finns massor av spännande författare med bra historier att berätta. Och de är ofta väldigt underhållande. Lättlästa, men därmed inte automatiskt lättviktiga. Att just övernaturliga inslag blivit så vanliga beror nog på att de fungerar som en bra metafor för problem vi alla tampas med.

"Vi skriver om människor"

Även Johanna Karlsson tror att en del av framgången för YA-böckerna beror på att många av titlarna nosar på fantasy/scifi-genren, där det aldrig funnits samma uppdelning i läsaråldrar som i andra kategorier, samt att det numera ofta finns ett kärlekstema, vilket ytterligare breddar den potentiella målgruppen, ”kärlek är trots allt universellt”.

Och även om majoriteten av dem som tycker till på Cirkelns Facebooksida är unga, så berättar Mats Strandberg att även vuxna hör av sig. 

– Många verkar beröras av att vi får dem att minnas sina egna tonår. Men en del av förklaringen är nog också att vi inte skriver om ”tonåringar” i första hand, utan om människor, som bara råkar vara i gymnasieåldern. Och en bra story är en bra story!

LÄS OCKSÅ: "The Hunger games är fullkomligt fenomenal"