Tilde de Paula: "Så överlever du höstmörkret"

Som ung tyckte Tilde de Paula att hösten kändes tung. Nu ser hon den som den mest kravlösa årstiden, då hon kan kura och mysa hemma med nära och kära. Här är hennes bästa må bra-tips när det skymmer.

Hösten; den mysiga och vackert melankoliska årstiden då luften är klar och krispig och de soliga dagarna aldrig blir vackrare än så. Men hösten är också en fälla, full av jobb, mörker, kyla och blygrå dagar med förkylningar, kräksjukor, löss... Och mitt i allt vet man att det är en lång period av mörker som väntar.

– Ja, hösten är väldigt stressig, och i år är inget undantag. Det är tuffa månader jobbmässigt, skolorna drar igång liksom aktiviteter för barnen, vilket genererar andra grejer som mycket tvätt och krav på bra mellanmål, säger fyrbarnsmamman Tilde de Paula, som den här säsongen jobbar både med TV4:s Nyhetsmorgon och Hela Sverige bakar.

Tilde de Paula Eby: "Jag älskar hösten"

Och på hösten verkar det liksom aldrig ta slut med saker att göra: i september sätts allt igång och man ska in i rutiner, oktober beskriver Tilde som en lång, mörk transportsträcka och i november har familjen de Paula/Eby två födelsedagsbarn (i år fyller Tilde faktiskt 40). Och i slutet av november och december kommer familjeaktiviteter, uppvisningar, lussefiranden, adventsfikor... Och ändå säger Tilde:

– Jag älskar hösten! Verkligen älskar den här årstiden! Jag tänker aldrig på hösten som en lång, arbetsam sjukstuga. Visst stämmer allt vi har sagt, men sett på ett annat sätt är hösten den mest kravlösa årstiden. Om jag ska vara analytisk så är ju sommaren mycket mer kravfylld. Det är sol, varmt, du är ledig och ska vara glad. Barnen har lov, och du borde ge dem alla de där härliga sommarminnena. Plus; att strutta runt i bikini är inte ens högsta önskan när man fyller 40. På hösten däremot får du klä på dig. Och du förväntas nästan tycka att livet är lite tungt, så allt du gör utöver vardagsbestyren känns som en bonus – du får känna dig duktig!

"Man påverkar själv hur man mår"

Ja, allt handlar om perspektiv, och Tilde säger att hon med åren har blivit bättre och bättre på att vara selektiv i sin upplevelse av livet. Hon ser det som ett slags överlevnadsstrategi.

– Visst kan jag tänka efter en regnig sommar att ”Åh, nej, nu är det nästan ett helt år till nästa sommar”, men det är ett väldigt, väldigt tråkigt sätt att se på saken. Samma med hösten, jag väljer att fokusera på att hösten är kravlös och att långpromenaderna med löv i femton olika nyanser är vackrare än vackrast.  Även om promenaderna inte blir så många, så är det dem jag väljer att minnas.

Ja, för Tilde är en det självklarhet att man påverkar sin egen sinnesstämning. På samma sätt som man i mångt och mycket kan påverka sin egen vardag.

– Visst kan jag gå hem och sucka ”Oj, vad snabbt det blev mörkt” och sjunka ner i soffan. Eller så kan jag tycka att det är skönt att få krypa in hemma, gosa in sig i tjocka tröjor, baka, tända, ljus, sätta på musik och fika med mina barn. Jag älskar att vara hemma, bjuda in till middagar eller bara sätta på en film och dricka te tillsammans med mina kära. Det gör mig glad. Jag mår bra av det. Och på hösten är detta fullt tillåtet, utan att känna att ”nu borde jag gå ut i solen och hitta på något kul”.

Mörkerpåverkan kommer hon inte undan. Melatoninnivån (sömnhormonet) höjs obevekligen hos oss alla, vilket gör oss tröttare och segare även på dagen.

– Jag påverkas absolut av mörkret, fast jag tycker att det har blivit lättare att hantera med åren. När jag var yngre var jag ofta odefinierbart låg på hösten, men förstod inte riktigt varför. Nu kan jag haja att ”Just ja, det är höst – då är det så här i någon månad”. Jag accepterar det och tror inte att jag behöver förändra hela mitt liv bara för att något skaver lite just nu.

"Svårt att få till träningen"

Ett av de bästa sätten att generera energi är ju att träna. Men det är ett trick att hinna få in sina vardagspromenader när det blir mörkt snabbt.

– Ja, vem promenerar på hösten? Det gör jag möjligtvis några vackra helgdagar, säger Tilde och erkänner att få till det här med träningen är ett aber.

– Jag har ett jobb jag älskar, som tar mycket energi och tankekraft. Och jag har fyra barn som är mitt allt – en stor familj som jag vill ska få ta all tid i världen. I den ekvationen är det tid till mig själv som ryker först. Jag vet att det inte gynnar vare sig mig eller min omgivning; man får inte mer energi till jobbet eller till dem man älskar. Nej, barnen mår bra av att ha en mamma som är stark, pigg och glad, och på jobbet hanterar jag stress bättre när jag är vältränad. Jag vet allt det här, jag förstår och har upplevt det – och ändå tycker jag det är svårt att komma till skott med träningen. Där är hon glad att hon har sin sambo, som ligger på.

– Inte så att han tjatar om att jag borde träna, utan han påminner på ett snällt sätt om att jag ska prioritera mig själv också. På så sätt kommer jag så småningom iväg till gymmet, och väl där tycker jag ju att det är kul.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!