Stressfri i Budapest

Ständig stress för att få ihop livspusslet. Så ser vardagen ut för småbarnsmamman Sofie. amelia ryckte in och skickade henne till Budapest på en stress-temaresa för att hitta balans.

Min stora utmaning under stressresan blir att inte prestera, utan att i stället ta det lugnt och koppla av. Det visade sig inte vara så svårt när jag väl hade bestämt mig – bara att komma ifrån vardagen och få släppa alla måsten är befriande i sig. Och Ungern känns som en bra destination för en stressad själ. Ungern har lång spa-tradition med varma källor med läkande termalvatten och flygtiden är behagligt kort, bara två timmar. 

Det fyrstjärniga spahotellet Danu­bius Health Spa Resort Helia ligger intill floden Donau i stadsdelen Pest i Budapest. Spa-anläggningen har flera pooler med olika temperaturer. Det är avslappnande att sitta i bubbelpoolen efter flygresan. Att bara vara här och nu. Inga krav. Inga måsten.

Jag testar även Kleopatrabad som ingår i resans pris. Det är ett kurbad med mjölk och honung. Badkarskanten är prydd med några stearinljus, och ett enkelt plastdraperi avskärmar. När den institutionella belysningen tonas ner kan jag koppla av och njuta. 

Standarden på spaet håller inte samma höga klass som vi svenskar är bortskämda med. Här är behandlingsrummen små och utan finesser, men den stora fördelen är priset. Vad sägs om 20 minuters Hot Towel Back Massage, vinbubbelbad eller en fotmassage för 130 kr? Här kan man skämma bort sig med olika typer av behandlingar utan att bli ruinerad. 

Foto: Getty Images/iStockphoto

4 antistress-kurer

1. Andas i en saltgrotta

Ett relaxrum fyllt med salt på väggar och i taket. Man ligger i vilstol i 45 minuter och andas in saltpartiklar som rensar luftrören och lungorna.

Bra att veta: Behandlingen kostar 90 kr.

Så här tyckte Sofie: Det är så avstressande att risken att somna är stor. Boka en förmiddagstid, så du kan somna på kvällen.

2. Bada i mjölk

Ett Kleopatrabad är ett 20 minuter långt mjölk- och honungsbad med mineraler och vitaminer som mjukar upp huden och har en antibakteriell effekt. 

Bra att veta: Behandlingen kostar 190 kr. Det finns även andra typer av kurbad. 

Så här tyckte Sofie: Skönt. Efteråt känns kroppen tung och huden len.

3. Stressfri med heta stenar

Massage med varma lavastenar och olja. Värmen hjälper till att komma åt spänningar i kroppen. Mycket avstressande. 

Bra att veta: Behandlingen är 50 min lång och kostar 365 kr.

Så här tyckte Sofie: Snäll, behaglig massage tack vare värmen. Särskilt bra på ömma punkter.

4. Antistress-coachning

Seminarium med Birgitta Ohlin (se ruta intill) om stress. Det följs av en individuell konsultationstimme där man får prata om sin egen stress, orsaker, och lösningar. Seminariet ger en bra grund för att förstå på vilken nivå den egna stressen befinner sig och man får fundera på vilka händelser, situationer och personer som stressar och hur man kan förändra det. 

Bra att veta: Seminarium och stresskonsultation ingår i programmet. Vill du göra en uppföljning hemma i Sverige kan du boka tid med Birgitta Ohlin (1?000 kr/timmen).

Så här tyckte Sofie: Bra avspark för ett mindre stressigt liv.

Stress-checklista

Dela på bördan. Om två personer delar på ansvar och planering blir det mer tid över för båda.

Var ”tillräckligt” bra. Försök att vara nöjd och belöna dig för att du har städat tillräckligt bra eller lagat en tillräckligt god middagSe inte allt. Öva dig i att blunda lite för allt som ”måste” göras. 

Hitta din inre måttstock. Känn tillit till dig själv och var nöjd med det du presterar. 

Motionera ofta. Boka in en träningstid i veckan. Motion är effektivt mot stress.

Sänk tempot. Kvinnor som är vana vid att göra mycket på en gång, fortsätter ofta i femmans växel även när det inte behövs. Varning!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!