Foto: Darix Contin

Sommarens bästa böcker

Glöm inte att då och då göra så lite som möjligt under sommarens lata dagar. Här är böckerna som garanterat får alla semestertyper att ligga stilla. Förutom när det är dags att vända sida förstås.

Vem: Familjesemestraren Ibland kan mumliga morfar och översociala svärmor bli lite för mycket. Här är tre böcker som ger dig en paus och inblick i andra familjers toppar och dalar. 

Den hemliga dottern

Shilpi Somaya Gonda

En ofrivilligt barnlös läkare i San Fransisco. En fattig mor i Indien som tvingas lämna bort sin nyfödda dotter till ett barnhem. De två kvinnornas liv flätas samman när flickan Asha adopteras till USA. Adoptionen leder till att de bägge familjerna hamnar i en intensiv konflikt om kärlek, tillhörighet och moderskap.

Min syster

Rosamund Lupton

I denna debutroman får Beatrice ett samtal om att hennes syster är försvunnen. I försöken att hitta henne uppdagas obehagliga och, för Beatrice, överraskande detaljer. Hon inser snart hur lite hon faktiskt vet om systern och bestämmer sig för att hon – till varje pris – ska ta reda på sanningen och hitta henne.

Mor Mamma Morsan

Roberth Ericsson & Sonja Schwarzenberger

För ett tag sedan gick det inflation i berättelser om pappor. Nu är det mammornas tur. I Mor Mamma Morsan har tretton författare och kulturpersonligheter skrivit om sina mammor. En brokig samling historier om tacksamhet, ilska, svek och inte minst kärlek.

Vem: Sverigestrandade globetrottern

 Ingen tid eller ekonomi för att dra utomlands i sommar? Lugn, med dessa böcker kan du upptäcka världen från hängmattan.

Bastarden från Istanbul

Elif Shafak

En av Turkiets bäst säljande kvinnliga författare ger oss en berättelse om en familj med fyra generationers kvinnor som bor tillsammans i en stor våning i Istanbul. Förbannelser, familjehemligheter som kommer upp till ytan och en skildring av staden som kryper in under huden.

Själamakerskan

Michela Murgia

Som sexåring adopteras Maria från Sardinien bort till en välbärgad, ensamstående kvinna. En kvinna som vart hon än går möts av respekt och fruktan. Vad Maria inte vet är att hennes adoptivmor är en ”accabadora” vilket betyder ”hon som avslutar”. En mångfaldigt prisbelönad roman som utspelar sig på Sardinien och Turin under femtiotalet.

Torsdagsänkorna

Claudia Piñeiro

I ett exklusivt bostadsområde utanför Buenos Aires hittas tre döda män i botten av en pool. Alla grannar är chockade över vad som hänt i idyllen, långt bort från fattigdom och våld. Men någonting döljer sig bakom den välpolerade ytan. Boken, som även filmatiserats, är en internationell bästsäljare som skildrar ett samhälle med mörka hemligheter.

Vem: DeckarfantastenIngen sommar utan reagge... Nja, deckare ska det nog vara. Här är tre stycken som du förslagsvis öppnar först när dörren är låst och lampan tänd.

Det fjärde offret

Mari Jungstedt

Den nionde kriminalromanen med kommissarie Anders Knutas utspelar sig under sensommaren på Gotland. Upptakten är ett väpnat rån mot en värdetransport som blir till en jakt bland motorcykelklubbar och i det förflutna. Även en kärlekshistoria har letat sig in i denna nervkittlande roman.

Glasklart

Karin Wahlberg

Snart färdiga läkaren Hilda Glas gör sin AT-tjänst i hembygdens trakter. Där kommer hon över sin avlidna mammas journal vilket får henne att börja nysta i sitt förflutna. Samtidigt råkar kriminalkommissarie Claes Claesson och hans fru, överläkaren Veronika Lundborg, ut för en makaber händelse under sitt gemytliga valborgsfirande.

Getingsommar

Denise Mina

En ung kvinna hittas död och skändad i sitt föräldrahem i ett av Glasgows finare områden. Förutom kvinnan hittar man även sex miljoner euro fasttejpade under ett bord. Kriminalinspektör Alex Morrow är höggravid med tvillingar men börjar ändå undersöka fallet som visar sig innehålla flera mystiska omständigheter och egendomliga kopplingar.

Vem: DagdrömmarenAtt drömma sig bort från verkligheten hör sommaren till. Här är två berättelser som garanterat får fart på fantasin.

Den okända historien

Monica Ali

Prinsessan Diana, beundrad av folket men sviken av sin man och jagad av pressen –som till slut blev hennes död. Eller? I denna något skruvade roman, av författaren till hyllade Brick Lane, har Diana iscensatt sin död för att komma bort från sitt gamla liv. Efter operationer och förklädnader blir hon Lydia som slår sig ner i en amerikansk småstad för att börja om.

49 dagar i bardo

Stefan Gurt

Erik drabbas av ett slaganfall och dör. Men något stämmer inte. På sjukhuset kan han nämligen tydligt höra hur läkaren pratar om honom och på begravningsbyrån blir han nästan tokig när han ser sin fru köpa den dyraste kistan. Han skriker till sina släktingar under begravningen men ingen hör honom. Istället beger sig alla till ett gravöl som kommer att dra ut flera år i tiden. En komisk men samtidigt djupsinnig roman om livet och döden.

Vem: RealistenHär är faktaböckerna för dig som inte vill drömma dig bort i sommar utan istället passa på att få stenkoll på verkligheten.

Tillsammans är vi starka

Leymah Gbowee

Här berättar Nobels fredspristagare från 2011 om sin envisa kamp för att hjälpa Liberias kvinnor som är de som drabbats värst av landets inbördeskrig. En kamp som ledde till att hon försakade sin egen familj och föll in i ett långvarigt alkoholmissbruk. Ändå lyckades hon organisera landets kvinnor för att få ett slut på kriget. En resa från hopplöshet till framtidstro som berör alla som drömmer om en bättre värld.

När någon tar sitt liv

Alfred Skogberg

Trots att ämnet alltid är aktuellt och viktigt är det här den första svenska reportage- och debattboken om suicid. Hur kommer det sig att vi accepterar att 1 500 svenskar varje år tar sitt liv? Hade dessa självmord kunna förhindras? Och vilket ansvar har tidningar som rapporterar om kändisars självmord? Genom intervjuer med forskare, makthavare, poliser och efterlevare försöker författaren få svar.

Amy Winehouse – En omöjlig kärlek

Mick O’Shea

Alkoholen och drogerna kastade länge en skugga över Amy Winehouse begåvning. Sommaren 2011 nådde det sin kulmen då hennes destruktiva leverne blev för mycket. Efter 15 miljoner sålda skivor och fem grammys dog sångerskan 27 år gammal. Nu skildras hennes liv i en biografi om barndomen, genombrottet och den tragiska döden.

 

TÄVLING: Vinn ett paket med tio böcker

LÄS MER: Bloggarnas bästa boktips inför sommarsemestern

EFTERLYSNING: Vilket är ditt bästa boktips? Skriv en kommentar!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!