Sofie Sarenbrant släpper deckare

Vi är vana att se henne i trikåer, testandes diverse träningsformer och hälsoprodukter. Men amelias hälsoredaktör Sofie Sarenbrant har många fler talanger. Nu har hon fullföljt sin stora dröm - att få en deckare utgiven. Läs hennes 3 bästa skrivartips!

"Sofie Sarenbrant ser ut och är en varm och vänlig kvinna. Låt dock inte lura er. Hon är sylvasst skitläskig. Och Sveriges nya deckardrotting."

Så skriver författaren och krönikoren Marcus Birro om Sofie efter att ha läst "Vecka 36" som släpps i dagarna. amelias hälsoredaktör Sofie Sarenbrant har knåpat ihop en riktig nagelbitare som kan skrämma den mest luttrade. Bästa väninnorna Agnes och Johanna firar semester med sina familjer i lilla idylliska Brantevik när det oväntade händer. Höggravida Agnes försvinnande blir sommarens stora nyhet. Och hemskheterna slutar såklart inte där.

amelia uppvaktade Sofie på hennes releasefest som anordnades av Damm förlag. Mingel, gratulationer och goda snittar tillagade av brorsan Tom Sjöstedt, årets kock 2008. En mycket trevlig tillställning! Vi tog en snack med Sofie inför lanseringen av boken:

Hur länge har du skrivit på boken?

– Oj, länge! Jag började i slutet av min andra graviditet (2006). Jag hade liksom inget annat för mig, eftersom jag inte kunde ta mig någonstans med min jättekropp. Och jag var helt svältfödd på spänning  

och nervös inför förlossningen. Skrivandet var ett sätt att fly verkligheten.

Mötte du några stora hinder på vägen?

– Ja, det kan man säga. Det är ingen som fattar att jag orkade skriva om för femtioelfte gången när förlagen bara sa nej. Men för varje redigering blev den bättre och till slut ringde två förlag samtidigt.  

Så det är värt att kämpa om man brinner så mycket för det!

Var det som du trodde, att få en bok utgiven?

– Nej, jag hade inte tänkt på att det är så utelämnande. Nu är ju supernervös över reaktionerna, men försöker att intala mig att det faktiskt bara är en bok – en fantastisk rolig grej att få vara med om.

Hur känns det nu när release-partyt har varit och boken är klar?

– Overkligt och underbart! Jag var nästan ”arg” på boken när jag fick den från tryck – att en sådan liten pryl på 21x14 centimeter spelade en så stor roll i mitt liv. Men nu är jag stolt och glad!

Tänkte du att det skulle kunna bli en film när du skrev?

– Absolut, det är min nästa dröm. Jag tror att den skulle passa grymt bra som film och såg verkligen scenerna framför mig när jag skrev.

Kan du ge dina tre bästa tips till den som gett upp sitt skrivande?

1. Be dina vänner att läsa och komma med ärliga synpunkter. Ta till dig kritiken, fundera, skriv om!

2. Lägg ifrån dig manuset i ett halvår innan du läser om det. När du får distans till storyn kommer du att upptäcka saker som går att förbättra.

 3. Gå en skrivarkurs!

Hur går det med uppföljaren?

– Bra tack! Min redaktör gillar den och nu återstår det lite redigering. Den kommer ut i påsk!

Är du rädd själv när du skriver??

– Nej, men jag kanske borde bli det när jag tänker efter?! Boken är ju rätt läskig. Ja, nu blev jag faktiskt rädd för mig själv. Tack för det! ;-)

Och vi tackar Sofie och önskar lycka till i deckarvärlden!

Under sin karriär på Friskispressen passade Sofie på att fråga ut deckarförfattarinnan Mari Ljungstedt under en intervju, och då blev det inte bara frågor om situps och kolhydrater... Mari är en av Sofies största inspirationskällor. Lärdom: Våga fråga ut dem som gör det du drömmer om.

amelias chefredaktör Åsa Lundegård, reporter Linda Newnham och amelias fd specialtidningsredaktör Erika Scott (numera Aftonbladet), alla ville de hylla den nya författarinnan.

Sofie, Linn och Tyra, tre vackra systrar. Barnmorskan Linn gav Sofi hårdfakta om gravitideter, vilket spelar en stor roll i boken. Lillasyster Tyra är bloggdrottning med egen webbshop och snart eget skomärke.

Det blev många signerade böcker under kvällen, här får Resumés Viggo Cavling sitt ex. Mari Ljungstedt väntar vackert på sitt.

amelias Fred Forsell, och bokförläggaren Pia Printz.

Se fler bilder på Sofies blogg!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!