Foto: ©Fotograf Gustaf Waesterberg / www.waesterberg.se

Sofia Talvik turnerar genom USA under två år - i en husbil

Den svenska singer-songwritern Sofia Talvik turnerar just nu genom USA i husbil. I två år ska hon och hennes man vara borta. Men att bo trångt ser hon inte som något problem. Däremot saknar hon sin osthyvel. Och ett paket jäst.

Sofia, varför USA – och varför i herrans namn i husbil?

– Haha. Jag har gjort ett gäng turnéer i USA förut och fått många fina recensioner här så det kändes som det naturliga steget att ta. Och om man ska turnera i två år som jag ska, så finns det liksom inget alternativ. Tänk att betala hotell varje natt så länge. Nu har jag mitt hem med mig överallt jag åker.

Du har din man med dig. Är inte det att nästan be om skilsmässa?

– Den som tycker det ska nog fundera på att skilja sig i alla fall tror jag. Jag tycker att en av de stora fördelarna är att jag får vara med min man hela tiden! Folk bor tillsammans i ettor i Stockholm så varför skulle man inte kunna bo tillsammans i en husbil?

Måste man kunna meka för en sån tripp?

– Ja! Om man har en som är gammal. Vi har haft en massa konstiga småfel som min man fixat. Mest elgrejer inuti, inte så mycket motor som tur är. Han har börjat kalla sig ”white trash MacGyver” på grund av alla små trix han har varit tvungen att komma på.Vem kör bäst, du eller din snubbe?

– Alltså, jag tog körkort för ett år sedan, det tror jag besvarar det mesta. 

Berätta om något kul som hänt er på vägen.

– Det helt fantastiskt vad vänliga folk har varit. Bland annat blev vi inbjudna till middag av några som har en hyllad restaurang i Tampa, Florida. Deras granne hade kommit över kvällen innan med några fasaner han skjutit, så de lagade värsta fasanmiddagen till oss.

Den amerikanska vägmaten har ju ett intressant rykte. Hur gör ni för att inte bli... ehrm, amerikanska runt midjan?

– Vi lagar den mesta av maten i vårt kök. Sen vill man ju gärna utforska alla ställen man kommer till så vi rör nog rätt mycket på oss naturligt. 

Vad tycker jänkarna om en svensk kvinnas version av americana?

– De tycker att det är grymt! Jag kanske i och för sig mer räknas som folk music här i USA men jag har fått extremt bra respons faktiskt. Det är ju lite därför vi bestämde oss för att åka hit också. Jag visste att jänkarna gillar mig...

Du har tänkt vara borta i två år. Något i Sverige du saknar? Ska vi skicka något per post?

– Ja kaviar, jäst och en riktig osthyvel tack! Man skulle kunna tro att Ikea hade sånt här men icke! Brödet är nog det tristaste med maten här. Jag skulle gärna baka eget men än så länge har jag inte stött på nån som vet vad jäst är. De har bara torrjäst.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu: 6 nr av amelia + aktivitetsklocka för 199 kr. Köp nu!