Foto: Bikash Karki

Släck ner under Earth hour

På lördag den 31 mars är det dags att släcka ner för att skapa en ljusare framtid. Under en timme kommer det att vara mörkt i stora delar av världen då klimatmanifestationen Earth Hour äger rum.

Förra året deltog 135 länder i manifestationen, och i år sker många miljöutmaningar och evenemang runt om i världen. I Sverige engagerar sig bland andra artister som Danny, Sarah Dawn Finer och Loreen i Earth Hour Show, en nedsläckningskonsert med fri entré och stearinljus som den enda ljuskällan. Är man sötsugen går det att köpa en Earth Hour-bakelse i välsorterade bagerier, en chokladfylld läckerhet som årets konditor tagit fram. 

Kändisarna utmanar

Även kändiseliten har hakat på. De gamla melodifestivalrivalerna Danny Saucedo och Eric Saade utmanar varandra i att spara energi genom att duscha snabbare, källsortera och äta vegetariskt under mars månad. Dessutom utmanar prinsarna Daniel och Carl-Philip varandra att sänka inomhustemperaturen. Skådespelerskan Vanna Rosenberg utmanar sin pappa Göran Rosenberg att bara äta kött två gånger i veckan, samtidigt som Glenn Hysén utmanar göteborgarna att ställa bilen. Men den tyngsta utmaningen står ändå Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt för, som utmanar statsminister Fredrik Reinfeldt att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 45 procent till år 2020.

Earth Hour äger rum lördagen 31 mars 20.30-21.30 lokal tid.

Det här kan du göra

- Att tänka klimatsmart behöver inte vara så svårt. Med små medel kan vi alla hjälpas åt att värna om miljön. Börja redan i dag.

- Gå eller cykla istället för att ta bilen. Extremt miljövänligt och bra för hälsan. Om du har långt till jobbet/skolan, åk kollektivt eller starta en bilpool. Ett utmärkt sätt för att lära känna grannarna lite bättre! 

- Ät mer vegetariskt. Varför inte göra som den gamle Beatlesrockaren Paul McCartney och införa en köttfri måndag? Upptäck ny, spännande vegetarisk mat för miljön och den egna hälsans skull.

- Köp secondhand. Det är inte bara kul och trendigt att botanisera bland gamla prylar, du kan även göra riktiga fynd. Låt gammalt bli nytt, och renovera den nedsuttna fåtöljen istället för att köpa en ny.

- Handla ekologiskt. Har du svårt att välja rätt mat i butikshyllan och osäker på hur du sen ska sortera alla förpackningar? Med Naturskyddsföreningens app Grön guide blir det busenkelt att vara klimatsmart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + bäddset i fyra delar för bara 199 kr. Köp nu!